Mission Possible / Nieuws  / Roma gemeenschap in Bulgarije hard geraakt door corona crisis
Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!

Roma gemeenschap in Bulgarije hard geraakt door corona crisis

De COVID-19-pandemie is een dreigende ramp voor duizenden Roma in Bulgarije. In plaats van hulp te bieden, hebben veel autoriteiten hun toevlucht genomen tot beperkende maatregelen zoals als het afsluiten van Roma wijken.

In het voorjaar leven veel Roma-families traditioneel van het verzamelen van kruiden, van de kamille- en rozenoogst. Vanwege de exit-beperkingen van Corona mogen ze die activiteiten nu niet uitvoeren.

Degenen die al een schamel inkomen hebben door rommel en plastic te verzamelen of voedsel, huishoudelijke producten en bloemen te verkopen, kunnen momenteel zelfs dit informele werk niet uitvoeren.

In al deze nederzettingen leven gezinnen in extreem krappe omstandigheden, soms met drie of vier generaties die vaak slechts een of twee kamers delen. De infrastructuur is slecht, er is weinig toegang tot schoon, stromend water en de riolering is op zijn best kapot of niet aanwezig.

In deze Roma wijken hebben mensen geen spaargeld, geen voorzieningen en geen medische zorg. Mensen zijn bang dat ze hun kinderen binnenkort niet meer kunnen voeden.

Mission Possible heeft een hulpprogramma opgezet om Roma gezinnen te ondersteunen. In samenwerking met lokale Roma kerken worden in de dorpen Pevcite, Karnare, Rozino en Slatina voedselpakketten bestaande uit aardappelen, meel, linzen en olie en hygiëne producten uitgedeeld. Dit programma is inmiddels uitgebreid naar de dorpen Konyovo en Shivachevo.

Hoewel een aantal preventiemaatregelen door de overheid zijn versoepeld waarschuwt dezelfde overheid dat het niet betekent dat de corona crisis voorbij is.

Mission Possible Bulgarije Corona Roma support
Een teil met hygiene producten voor € 15
Of doneer met een Tikkie!

Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!