Mission Possible / Tatiana (32), Diana en Ruslan | Asbest
Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!

Dit is het verhaal van Tatiana (32), moeder van Diana en Ruslan. Tatiana dreigde door alcoholverslaving haar kinderen kwijt te raken en daarmee alles wat haar dierbaar is. De kinderbescherming gaf haar zes maanden om haar probleem op te lossen. Afgelopen jaar woonde ze met haar kinderen in ons centrum in Asbest en streed ze de strijd van haar leven.

Bij Tatiana thuis werd vroeger veel gedronken. Soms werd haar moeder door haar vader mishandeld. Tatiana begon al op 15-jarige leeftijd te drinken. Op haar 18e kwam daar een eetstoornis bij. Door die problemen maakte ze haar opleiding niet af. Ze kreeg een relatie met Roman en werd zwanger. Toen ze 22  was, werd haar dochter Diana geboren. Dat was het moment waarop Tatiana besloot om haar levensstijl te veranderen. Ze wilde niet dat haar kind dezelfde ervaringen zou krijgen als zij.

Kapster

Ze volgde een opleiding voor kapster en kreeg een baan. Diana ging naar de kleuterschool. Tatiana’s enige probleem was dat Roman niet wilde trouwen. Ze bleef erop aandringen dat het belangrijk was, ook voor hun dochtertje, tot Roman op een dag zei dat hij het niet zag zitten om zijn vrijheid op te geven. Diezelfde avond nam Tatiana een beslissing. Ze pakte de spullen van Roman bij elkaar en vroeg hem de volgende dag te vertrekken.
Daarna brak er voor Tatiana een moeilijke tijd aan. Uit eenzaamheid begon ze toch weer te drinken. En veel. De jaren daarna zijn in een mist voorbij gegaan. Diana groeide op en ging naar school, maar veel herinnert Tatiana zich daar niet van.

Umed en Ruslan

Ergens in die tijd ontmoette ze Umed, een Oezbekistanse man, met wie ze een relatie kreeg. Ze werd opnieuw zwanger, dit keer van een zoon: Ruslan. Maar het alcoholprobleem werd niet opgelost. Tatiana en Umed dronken beiden veel.
Op een dag waarop Tatiana werkte en Diana naar school was, ging Umed met Ruslan op pad. Eerst naar de winkel om drank te kopen, daarna naar een speelplaats in de buurt. Ruslan speelde, Umed zat op een bankje te drinken en viel in slaap. Hij zag niet dat Umed wegliep van de speelplaats. Het kind verdwaalde, begon te huilen en werd door voorbijgangers bij de politie gebracht.
Bij thuiskomst trof Tatiana een dronken Umed aan, die op de vraag waar het kind was, niets verstaanbaars kon zeggen. Na een zoektocht in de buurt wendde Tatiana zich in wanhoop tot de politie. Ze werd doorverwezen naar de kinderbescherming en kreeg daar te horen dat Ruslan alleen op straat was gevonden. Toen de medewerkers van de kinderbescherming hoorde dat er nog een kind van zeven was, werd direct besloten beide kinderen in een instelling te plaatsen, omdat het thuis niet veilig was. Ze zagen aan Tatiana dat ook zij een alcoholprobleem had.

Alles kwijt

Tatiana was wanhopig. Ze ging naar huis, pakte Umeds spullen en zette hem zonder pardon het huis uit. De hele nacht huilde ze. De volgende ochtend ging ze naar instelling waar de kinderen naar toe waren gebracht, maar ze werd niet binnengelaten. Het personeel wilde rust voor de kinderen. Ze zeiden dat Tatiana haar kinderen pas terug zou krijgen als ze haar alcoholprobleem had opgelost.

Naar het moederhuis in Asbest

Maar hoe moest ze dat aanpakken? Een van de medewerkers gaf haar het telefoonnummer van ons moederhuis in Asbest en zei dat ze dat nummer kon bellen om hulp te krijgen.
Zittend op een bankje bij de jeugdzorginstelling, belde ze ons om hulp te vragen. Wij vingen haar op en vulden samen met haar alle documenten in met het verzoek om de kinderen terug te krijgen. Na 3 weken mocht Tatiana haar kinderen ophalen en kwam ze bij ons wonen om haar alcoholprobleem aan te pakken.

Heden

Inmiddels zijn we een paar maanden verder. Graag zouden we met jullie een goede afloop delen. Helaas is dat niet altijd zo. Dat is de gebroken werkelijkheid waar we in leven. Kortgeleden kregen we het bericht uit Asbest dat Tatiana vertrokken is uit het opvangcentrum en teruggekeerd is naar haar oude leven. Ze heeft het niet volgehouden. Haar kinderen zijn onder staatstoezicht geplaatst en bij haar weg gehaald. Een hele verdrietige afloop. We zullen voor haar, haar kinderen en de medewerkers van Asbest blijven bidden.

Tikkie Mission Possible Asbest

Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!