Mission Possible / Steun onze opvang in Transnistrië

Steun onze Opvang in DONEER NU Transnistrië Steun onze Opvang in DONEER NU Transnistrië Steun onze Opvang in DONEER NU Transnistrië

 

Mission Possible Opvang in Transnistrië

Mission Possible is sinds 2015 betrokken bij de opvang in Transnistrië. Er wordt samengewerkt met vrijwilligers van de pinkstergemeente in Rybnitsa. Zij organiseren wekelijks activiteiten voor kinderen met een beperking en Bijbelclubs voor kinderen uit dorpen in de regio. In de zomer worden vakantiekampen georganiseerd.
Transnistrië ook wel Pridnestrovie genoemd is een smalle strook land met een oppervlakte van nog geen 4.200 km² dat langs de oostelijke oever van de rivier de Nistru of Dnjestr ligt. Aan de oostkant grenst Transnistrië aan Oekraïne, aan de westkant grenst het aan Moldavië. De hoofdstad van Transnistrië is Tiraspol.

4

Projectstaf

20

Vrijwilligers

150

Kinderen in vakantiekampen

200

Kinderen in clubs

Steun onze opvang in Transnistrië!

 

Transnistrië is een ‘de facto staat’. Het gebied hoort officieel bij Moldavië, maar is al twintig jaar een satellietstaat van Rusland, dat het geld en goedkoop gas geeft. Transnistrië wordt internationaal door vrijwel geen land erkend, zelfs niet door Rusland. Desondanks heeft het een eigen regering, leger, politie, munteenheid, vlag, grondwet en volkslied. Er wonen ongeveer een half miljoen mensen waar van bijna 60% van Slavische afkomst (Russisch en Oekraïens) en ongeveer 32% heeft een Moldavische afkomst.
De Pridnestrovische Moldavische Republiek, zoals de staat zichzelf noemt, is ontstaan in de jaren negentig. Moldavië wilde met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie onafhankelijkheid. Maar toen de nationalisten het Moldavisch en het Roemeens als staatstaal instelden, bloeide er een tegenbeweging op bij de grote Russisch-sprekende minderheid. In de winter van 1990 braken er gevechten uit tussen de nationalisten en de separatisten. Deze werden pas anderhalf jaar later beëindigd, toen Rusland ‘vredestroepen’ stuurde en met bemiddeling van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa), een staakt-het-vuren uit onderhandelde.