Mission Possible / Opvang voor Lena
Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!

Een dag uit het leven van Luyba Gregoreevna*

Moeder Theresa van Krasnoyarsk wordt ze hier wel genoemd. Maar dat wil ze liever niet horen. Haar telefoon rinkelt steeds. Iedereen weet haar te vinden. Of het nu moeders zijn die hulp nodig hebben of instanties. Voor iedereen heeft ze een luisterend oor. Maar voor sommige instanties is Luyba de luis in de pels.

Met raad en daad helpt zij gezinnen die in de problemen zijn gekomen. Meestal zijn dat alleenstaande moeders of a.s. moeders. De problemen reiken vaak veel verder dan armoede. Relatieproblemen psychische problemen, huiselijk geweld, drugs en alcohol. Het komt allemaal langs.

Een van moeders die Lyuba helpt is Lena. Luyba werd door Lena gebeld met het verzoek of zij met haar baby kon worden afgehaald uit het ziekenhuis. Een paar maanden geleden was ze moeder  geworden. Een tijdje terug werd de baby ziek en werd met hoge koorts opgenomen in het ziekenhuis. Lena heeft een zwaar leven achter de rug. Opgegroeid in een gezin met alcoholproblemen, slachtoffer van huiselijk geweld. Je zit de sporen ervan terug op haar gezicht. Ze is 42 jaar maar als ze mij hadden verteld dat ze 60 is had ik het ook geloofd. We hebben Lena met haar baby destijds naar huis gebracht. Huis was een houten hok bestaande uit een kamer zonder stromend water. Geen plek voor een kind om op te groeien. Ondanks deze slechte omstandigheden wilde Lena niet weg. Wij konden haar niet op andere gedachten brengen. Als de Kinderbescherming deze omstandigheden zou zien liep Lena het risico de voogdij over haar baby te verliezen. De baby wordt dan in weeshuis geplaatst en in dat geval is de kans  groot dat Lena haar niet meer terugziet. Gelukkig is Lena op tijd tot inkeer gekomen. Wij hebben voor haar een ander thuis kunnen vinden. Een kamer met verwarming, elektriciteit en stromend water. In de stad, dichterbij allerlei voorzieningen. En geen risico meer dat haar baby in een weeshuis wordt geplaatst.

Mission Possible Opvang Krasnoyarsk

* Luyba is onze directrice van Mission Possible in Krasnoyarsk. Al sinds de jaren negentig is zij actief in de hulpverlening. In de beginjaren was de hulp vooral gericht op straatkinderen. Tegenwoordig is de hulp vooral gericht op probleemgezinnen.

Steun onze opvang in Krasnoyarsk!

Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!