Mission Possible / Noodhulp Odessa – Mykolaiv
Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!

Update, Noodhulp Oekraïne

Deze week zijn een groot aantal voedselpakketten uitgedeeld aan inwoners in een aantal dorpen rondom Odessa. Uit de dorpen die door ons zijn bezocht zijn maar enkele gezinnen gevlucht. Veel van de inwoners zijn bang om hun huis achter te laten en de meesten van hen zien ook geen mogelijkheid weg te gaan. Maar ze maken zich grote zorgen om de toekomst. Meer dan de helft van de inwoners hebben hun baan en daarmee hun inkomen verloren. Nu al zijn er mensen die door hun reserves heen zijn en afhankelijk zijn van hulp.

De situatie in Mykolaiv, een stad op zo’n 130 km ten oosten van Odessa, is nog slechter. Vanuit een kerk daar kregen wij een hulpaanvraag. Omdat de nood zo hoog was zijn zijn Igor en Sasha, twee van onze medewerkers, met een bus vol voedselpakketten direct op pad gegaan. Een tocht niet zonder gevaar want de stad Mykolaiv ligt aan het front.

Dit is het bericht wat ik gisteravond ontving van Liliya:

Hallo Bert!

Gisteren brachten Igor en Sasha voedselpakketten naar Mykolaiv. Sommige pakketten hebben ze zelf uitgedeeld en een groot aantal zijn bij een kerk afgegeven. Het is een triest gezicht: In sommige straten zijn de huizen in complete ruïnes veranderd. Mensen wonen met meerdere gezinnen in huizen die nog bewoonbaar zijn. De stad wordt constant beschoten. Gelukkig zijn Igor en Sasha veilig teruggekeerd.

Gods zegen! Liliya

Uitbreiding hulpverlening

Wij zien de nood alleen nog maar toenemen. Via onze contacten kopen wij in Odessa voedsel en andere noodzakelijke producten. Dat is geen eenvoudige klus maar het is nog steeds  mogelijk. Inkoop van medicijnen is wel een groot probleem.  Er zijn contacten gelegd met bedrijven die graan en zonnebloempitten gaan leveren. Dit wordt ter plekke verwerkt tot meel en olie. Vrijwilligers helpen mee met het transport en het inpakken van hulppakketten met voedsel en hygiëne producten. Distributie in Odessa en steden rondom Odessa gaat plaatsvinden via kerken die de hulpgoederen zelf komen afhalen.

De situatie in Oekraïne verandert met de dag. Veiligheid van onze mensen staat voorop. Zij bepalen of het nog verantwoord is om daar te blijven. We hopen en bidden dat de situatie niet verslechtert maar we houden ons hart vast.

Als je al gegeven hebt, voel je dan niet aangesproken. We zijn je dankbaar! We willen als organisatie nu zoveel mogelijk mensen bereiken om zoveel mogelijk hulp te kunnen verlenen. Voor nu en voor straks. Want ook dan zal er hulp nodig blijven.

Als je verder wilt helpen: deel de actie met je vrienden en familie en blijf bidden voor de mensen in Oekraïne, voor de mensen in Rusland en voor ons. Het zijn intensieve dagen, die weken beginnen te worden.

Mission Possible Oekraïne crisis

Kapotgeschoten huizen in de stad Mikolaiv.

Mission Possible Oekraïne crisis

Sasha, onze medewerker deelt een voedselpakket uit.


Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!