Naschoolse opvang heeft grote impact
Er is geen ontkomen aan: Er moet gegeten worden. Hoe hard er ook wordt tegengestribbeld; het heeft geen zin. Even dachten we dat we het hadden gewonnen. Maar het gesprek is nauwelijks begonnen en Gayenne staat op en zet iets op tafel. Ik ben in Askeran, een plaatsje in de Artsakh regio (Nagorno Karabakh). Mission Possible ondersteunt hier een programma voor naschoolse opvang van kinderen uit probleemgezinnen.
Het gezin van Gayenne is het derde gezin wat we bezoeken. En overal waar we komen moet worden gegeten en gedronken. Het is de Armeense cultuur. Ik sla het eigenlijk nooit af. De gastvrijheid is hartverwarmend. Helemaal als je beseft hoe arm de gezinnen zijn.
Eerder op de dag brachten we een bezoek aan Torgum en Karina. Zes kinderen hebben ze. Vier jaar wonen ze nu in Askeran. Ze voelden zich genoodzaakt om te verhuizen vanuit hun dorp naar Askeran. Want in hun eigen dorp is geen school. Ze huren de woning voor 25.000 DRAM, kale huur; bijna € 50. Niet veel zou je zeggen maar dat geldt ook voor hun inkomen. De enige stabiele bron van inkomsten is de kinderbijslag; 73.000 DRAM. Torgum heeft geen vaste baan. Wel gouden handjes. In een goede maand verdient hij 80.000 DRAM, zo’n € 150. Maar er is weinig werk. En in de wintermaanden al helemaal niet. En dat is nou net een dure periode want er moet brandhout worden gekocht. Kosten 80.000 tot 100.000 DRAM. Een snel rekensommetje maakt duidelijk dat het armoe troef is. Karina is dan ook heel erg blij dat haar twee oudste kinderen naar de naschoolse opvang gaan. Daar krijgen ze een maaltijd. “Maar ook de resultaten op school zijn sterk verbeterd” zegt Karina. “ Ze komen nu met hoge cijfers thuis en ze gaan met veel plezier naar school. Dat was eerst wel anders”.