Mission Possible / Moed houden | Odessa, Oekraïne
Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!

Brandhout

Afgelopen week werd het hout in verschillende dorpen geleverd. Dit hout konden we kopen met de opbrengsten van het Oekraïne winter project. Het is per vrachtwagen een paar uur verderop uit Oekraïne gehaald, overgeladen op een kleinere vrachtauto en afgeleverd bij de mensen thuis. Het is heel normaal om het zo in stammen af te leveren, de mensen zagen en kloven het hout zelf. Er is in de dorpen ook hulp van de buren als je dat zelf niet meer kunt. Wat een dankbaarheid is er bij de bewoners dat ze hout van ons voor de komende winter ontvangen. Met deze voorraad kunnen deze mensen de komende twee maanden doorkomen. 

Olya

Tijdens het dorpsbezoek komen we Olya tegen. Voor de oorlog woonden Olya en haar zoontje in de stad Odessa. Ze had een goede baan, maar toen haar huis werd getroffen door raketten en ze op wonderbaarlijke wijze overleefde, besloot ze naar kennissen in het dorp Mayori, in de regio Odessa te gaan. Hier is het veiliger. Deze vrienden hebben voor haar en de zoon gratis huisvesting gevonden, ze hoeft alleen voor nutsvoorzieningen te betalen.

Er zijn geen banen voor Olya in het dorp. Met de maandelijkse kinderbijslag (700 hryvnia – 17 euro) kan ze de nutsvoorzieningen betalen, maar er blijft geen geld over voor eten. Haar buren raden Olya aan om eens met ons te gaan praten. Tatiana, ons teamlid, gaat met Olya in gesprek en vraagt haar wat ze nodig heeft. Ook luisteren we naar het verhaal van Olya. We kunnen haar helpen met eten, babyvoeding, een warme deken en luiers voor de baby.

Tatiana vertelt Olya over de Heer, en vraagt aan Olya of ze wel eens van Hem heeft gehoord. Olya vertelt:
“Ik ging als kind naar lessen in de Bijbelclub, ik bad oprecht en voelde Zijn zorg voor mij. Ik beloofde zelfs de Heer te dienen, maar als volwassene begon ik te leven zoals de meeste mensen en vergat ik Hem” Daarna bedankt ze ons oprecht voor onze hulp.

Tatiana mailt ons: “Ik geloof dat het niet een toevalligheid is dat Olga naar Majori kwam, ons ontmoette, en zich de aanraking van de Heer in haar kinderjaren herinnerde.”

We hopen dat deze jonge moeder, net als honderden anderen die we helpen, te weten zal komen en zal ervaren dat de Heer aan haar denkt en voor haar zorgt, als ze ons geloof in actie ziet.


Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!