Mission Possible / Lees- en schrijfonderwijs | Bulgarije
Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!

Ze staat te stralen. Haar hart is vol blijdschap en dankbaarheid. Het is haar gelukt! Vandaag krijgt haar hele klas een diploma. Hier heeft ze van gedroomd, toen ze zelf begon aan de docenten cursus.

Het viel niet mee voor haar, om zelf weer te gaan studeren. Maar deze kans wilde ze met haar beide handen aangrijpen. Een jaar geleden was ze uitgenodigd in het centrum van Mission Possible in Dobromirka. In dit centrum, gelegen op een centrale plaats in Bulgarije, kreeg ze les om zelf in haar eigen dorp lees- en schrijfonderwijs te gaan geven. Wat een unieke kans. De omgeving was prachtig en het gebouw was van alle gemakken voorzien. Maar dat was niet het voornaamste waarom ze zo genoot. Het was fijn om samen met andere gemotiveerde vrouwen en meisjes te studeren. Te zoeken naar kansen. Niet alleen voor haar, maar ook voor de kinderen van haar dorp.

Ze kende deze kinderen allemaal wel bij naam. De kinderen willen best wel naar school en daar leren. Maar dat gaat niet zo makkelijk. Soms zijn er vervoersproblemen. Of ouders motiveren hun kinderen niet genoeg om te gaan leren. Soms moet er al gewerkt worden voor het gezinsinkomen. En als ze al naar school gaan, dan worden ze gepest vanwege hun Roma achtergrond. Hoe dat voelt, dat weet ze zelf maar al te goed. Geen helpende factoren om de moeilijke situatie waar ze zich in bevinden op te lossen. Het lijkt haar fantastisch om elke dag in de kerk van de wijk deze kinderen te ontvangen. Om samen te lachen, samen iets lekkers te eten en te drinken. Samen te leren lezen en schrijven en als de les dan afgelopen is, samen te dansen. Hard werkte ze voor haar diploma.

Dat was het doel. En nu is het zover. Ze heeft de afgelopen weken lesgegeven aan de kinderen. En dat ging goed! Ze bouwde een goede band met de kinderen op. Het was ook makkelijk om voor te stellen welke problemen de kinderen hadden. Ze is zelfs immers ook Roma en woont in het dorp. Vandaag krijgen de kinderen een certificaat omdat ze zo goed hun best hebben gedaan. En ze krijgen allemaal een eigen kinderbijbel om zelf thuis te kunnen lezen. Misschien gaan ze die wel voorlezen aan hun broertjes en zusjes. Stiekem voelt het, als of ze zelf ook weer een diploma krijgt… Wat is ze blij en dankbaar… Ze kijkt nu al weer uit naar haar volgende klasje.  


Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!