Mission Possible / Katya gaat naar school | Asbest
Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!

Katya’s eerste dag op school wordt een gelukkige dag!

De zevenjarige Katya woont met haar moeder en zusje in ons opvanghuis in Asbest. Haar moeder is vrij van drankmisbruik en het gezin kan binnenkort verhuizen naar een huis dat we voor hen hebben gerenoveerd. In september hebben we Katya schoolspullen gegeven voor het eerste leerjaar. Dit was o.a. mogelijk door de ‘Terug naar School’ Campagne die we hebben gehouden. Katya was blij, en ook heel verlegen om voor het eerst naar de grote school te gaan. Maar ze was vooral heel blij dat ze haar moeder met haar meeging. Tot voor kort werden Katya en haar zus opgevangen in een weeshuis. Nu drinkt mama niet meer en ziet het leven er rooskleurig uit!

Iedereen die heeft heeft meegedaan met de ´Terug naar School´ campagne, bedankt!

Katya’s moeder, Nadya, kwam naar ons opvanghuis toen Katya één jaar oud was en haar kleine zusje net was geboren. Nadya werd vrij van drugs en kon een kamer in de stad krijgen via het familiehulpprogramma van de overheid. Ze ging naar de kerk. We hielpen haar een zelfstandig leven te beginnen en een baan te vinden.

Nadya wilde dat haar kinderen ook bij hun vader zouden opgroeien. Ze zocht contact met haar man, met wie ze niet meer samenwoonde. De man trok in bij het gezin – maar er volgde niets goeds.

Meerdere banen

De man was niet op zoek naar een baan en noemde het ontbreken van identiteitsdocumenten als excuus. Hij wilde echter geen hulp bij het uitgeven van de papieren.

Nadya stond er in de praktijk helemaal alleen voor. Terwijl de kinderen op de kleuterschool zaten, deed ze de afwas in een restaurant en ze maakte ’s avonds schoon in een school. Als ze uitgeput thuiskwam, kookte ze  voor het gezin.

Beide dochters liepen achter op de normale ontwikkeling. De moeder nam hen mee naar doktersafspraken, logopedie en psycholoog. Om therapiekosten te betalen, nam ze een weekendbaantje en kon ze niet meer naar de kerk.

Opnieuw in de slavernij van alcohol

Nadya verloor in die periode zoveel gewicht dat we haar nauwelijks herkenden toen we haar zagen. Haar partner deelde haar last niet, hij zat thuis en dronk. Uiteindelijk begon ook Nadya, een compleet overbelaste moeder, te drinken.

Toen beide banen van Nadya werden opgezegd vanwege de pandemie, kon ze haar drankgebruik niet langer onder controle houden. We nodigden haar uit in ons centrum, maar ze was niet bereid om te komen.

Leven hersteld in het revalidatiecentrum

Een paar maanden geleden heeft Nadya zelf contact met ons opgenomen en is ze naar de rehabilitatie gekomen – maar dan zonder de kinderen. De autoriteiten hadden, door een melding van de kinderopvang, de meisjes in hechtenis genomen en in een weeshuis geplaatst.

In de opvang herstelde Nadya snel en stopte ze met drinken. Ons team heeft zijn best gedaan om de kinderen terug te krijgen.

Een maand later was het een vreugdevolle dag, toen de meisjes uit het weeshuis mochten worden opgehaald!

De vader van het gezin verhuisde naar een daklozenopvang waar zijn papieren worden vernieuwd. Het stel is nu voorgoed uit elkaar gegaan. Nadya wil een nieuw leven beginnen zonder haar alcoholische partner.

Het appartement van de familie verkeerde in een erbarmelijke staat. We hebben het grondig gereinigd en zullen verdere renovaties uitvoeren om een schoon huis voor te bereiden voor de moeder en kinderen.

´Dit opvanghuis is als familie voor mij. Ik wilde hier eerder komen, maar ik schaamde me omdat ik zo’n grote terugval had.´

Nadya vond weer verbinding met God.

Voordat haar problemen begonnen, heeft de moeder Bijbelverhalen aan de kinderen voorgelezen en hen leren bidden. “We baden thuis altijd samen, voordat mama begon te drinken,” zeiden ze. Nadya en de meisjes komen nu graag naar de samenkomsten in het revalidatiecentrum.

In september begon Katya met de eerste klas. Haar moeder nam haar mee naar school en was aanwezig bij de openingsviering. Haar kleine zusje zit op de kleuterschool.

Er is goede therapie om de ontwikkelingsachterstanden bij de kinderen aan te pakken. Nadja volgt de instructies van de therapeuten op de voet. Ze houdt echt van haar kinderen en voedt ze geduldig en zachtjes op.

Nadya met haar dochter Katya op Katya´s eerste schooldag
Nadya haalt haar dochters op uit het weeshuis
Nadya en haar beide dochters

Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!