Mission Possible / Iedereen kent elkaar en iedereen helpt elkaar | Armenië
Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!

Uitzicht Dzoraghyugh Armenie

Zonder 4-wielaandrijving is de weg onbegaanbaar.  Ik ben op bezoek in het dorp Dzoragyugh, in de provincie Lori in Armenië.  Arshak is het hoofd van de administratie en wil mij graag zijn dorp laten zien. Met zijn jeep rijden we een bergweggetje op. En het uitzicht is fantastisch.

Eerder heb ik met hem een aantal gezinnen uit zijn dorp bezocht. Hardwerkende mensen met wat koeien en kippen, soms een varken. Breed hebben ze het niet. Er wonen nog geen 300 mensen in het dorp. In het centrum staat een kleuterschool. Er gaan 6 kinderen naar toe. Er is veel leegstand. “Veel meisjes die in de stad gaan studeren komen niet terug. De jongens vaak wel” zegt Arshak. “We hebben 30 jonge mannen in dit dorp van mijn leeftijd. Allemaal vrijgezel.” Arshak is 29 jaar oud.

“Iedereen kent elkaar en iedereen helpt elkaar. Dat kan ook niet anders of je moet een heleboel geld hebben om voor diensten te betalen” vertelt Arshak. “En dat hebben we hier niet”.

In het dorp is een melkfabriekje. Net als wij het bezoeken wordt er door een paar boeren melk afgeleverd. Het gaat om kleine hoeveelheden, 70 liter, 90 liter. “In de zomer is de melkproductie een stuk hoger. In de winter daalt het met meer dan driekwart’ zegt Arthur, een van de eigenaren. Samen met zijn broer runt hij de melkfabriek. “Zomers is de melkprijs veel lager dan in de winter. Maar melkopslag is een probleem.” De melkfabriek produceert hoofdzakelijk kaas die in de nabijgelegen dorpen wordt verkocht.

Melkfabriek Dzoraghyugh Armenie
Melkfabriek Dzoraghyugh Armenie

Dzoragyugh is een van de zes dorpen die is uitgekozen voor het ‘Cheese-Up’ project. Een ambitieus project om de hele zuivelketen van boerderij tot markt te ontwikkelen en te verduurzamen. Daarbij gaat het om verhogen van de kwaliteit en kwantiteit van de melkproductie, het aanbieden van gespecialiseerde knowhow op het gebied van melkverwerking aan kleine boeren en het zorgen voor een duurzaam zuivelmarktsysteem in de plattelandsgemeenschappen.

Het project zit in de opstartfase. Op dit moment worden gezinnen bezocht die eventueel in aanmerking komen voor deelname in het project. Er worden vragenlijst ingevuld, er wordt gekeken naar de stal en hoe gezinnen momenteel met hun koeien omgaan. Maar het belangrijkste is de motivatie van de gezinnen. Zijn ze bereidt om verbeteringen door te voeren?

Vandaag zijn 25 gezinnen geïnterviewd. En na een lange dag willen we weer terug naar Jerevan. Maar zonder maaltijd mogen we niet vertrekken. Gastvrijheid staat bij Armeniërs hoog in het vaandel.

In dit project wordt samengewerkt met de organisaties COAF (Children of Armenia Charitable Fund), AMAA, (Armenian Missionary Association) en CARD (Center for Agribusiness & Rural Development). Dit project is onderdeel van de steun die Mission Possible geeft aan gezinnen die door de oorlog zijn getroffen.

Kaas project Armenie

Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!