Mission Possible / Hij heeft alles in mij vermoord!
Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!

“Hij heeft alles in mij vermoord”
verhalen van vrouwen uit Basjkirië die huiselijk geweld hebben overleefd.

Op het eerste gezicht lijkt het een gewoon stadsappartement. Gezellige bijeenkomsten in de keuken, warm eten op het fornuis, kindergelach. Maar hier hingen zonder overdrijving levens aan een zijden draadje en werden tientallen mensenlevens gered. Ze komen hier als ze nergens heen kunnen: met kneuzingen, breuken, zonder extra kleding en documenten, zoals na een brand, en soms op blote voeten.

Eén familie kwam in hemd en slippers, dat wil zeggen, ze hadden halsoverkop hun huis verlaten, ze vroegen voorbijgangers om geld voor de reis en reden naar ons kantoor. Alina Zakharova Projectmanager van de non-profitorganisatie ``Mission Possible``

In eerste instantie is het moeilijk te geloven dat bijna al deze gezinnen het slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Voor hen is de meest verschrikkelijke droom werkelijkheid geworden – wanneer het niet mogelijk is van iemand weg te vluchten die in staat is tot zware mishandeling of zelfs moord. En je woont met hem onder hetzelfde dak.

Een bord vloog tegen mijn hoofd omdat het eten te zout was. Er waren blauwe plekken en een gescheurd oor. Iedereen zei: Heb geduld, een gezin moet compleet zijn. En wie zit op jou te wachten? Hoe wil je het alleen redden? Je hebt niet eens genoeg geld voor luiers. En ik schaam me om alleen te zijn met een kind. Ik werd moreel vermoord. Gewoon vermoord. Nargiza

De moeder van twee kinderen, Nargiza, heeft een gecompliceerde geschiedenis, 16 jaar lang. Ze verdroeg het, ging weg, kwam terug en verdroeg het weer. Angst voor het leven van kinderen speelde een doorslaggevende rol.

Je kunt niet vergeven! Je kunt niet vergeven! Het is net als een hond: als hij eenmaal bijt en je straft hem niet, dan zal hij je blijven bijten.
Mission Possible Oefa Huiselijk Geweld

De zevenjarige Alina noemt deze plek nu naar huis, hoewel ze ‘s nachts soms nog steeds niet goed slaapt.

Hier begin je te begrijpen dat dergelijke verhalen zeker niet ongewoon zijn, ze zijn maar al te vaak achter de gesloten deuren van aangrenzende appartementen. Alice is pas 22 en zit nu in haar moeilijkste periode. Ze vraagt ​​haar gezicht niet te laten zien, want ze is nog steeds doodsbang voor haar man. Het meisje groeide op in een weeshuis en droomde haar hele leven van een eigen gezin. Maar toen ze trouwde en zwanger raakte, realiseerde zij zich dat ze samenwoonde met een echte sadist.

Hij was eerst goed. Maar hij stopte met werken, bleef thuis, dronk, dronk veel. Hij sleurde me door de kamer, ging op me zitten en begon me in mijn gezicht te slaan, en met mijn hoofd tegen de muur. Ik riep naar hem: ik ben zwanger, ben je het vergeten ... ik kan niet praten (ze moet huilen). Later verontschuldigde hij zich, huilde en zei dat hij het niet weer zou doen. Ik dacht: waar ga ik nu heen, zwanger, er is niemand, waar ik heen kan gaan. Alica

Nadat de baby was geboren, werd het nog erger. De tiran-echtgenoot besefte dat er niemand was om Alica te beschermen en veranderde haar leven in een regelechte hel. Uit de details die de jonge moeder vertelt, stolt het bloed in mijn aderen.

Hij gooide met messen, de messen vlogen door het huis, het kind zat op de grond en ik was zo bang: God verhoede dat het mes haar zou raken. Hij zwaaide vaak met een mes naar me. Hij drukte me tegen de muur en zette het tegen mijn gezicht. Hij vond het leuk of zoiets, ik weet het niet. Ik wieg het kind op mijn schoot en hij komt en slaat me drie keer met zijn vuist op mijn hoofd. Zomaar, uit het niets, zonder reden. Er was een moment dat hij ons met een mes de straat opjoeg. Ik ging van de ene buur naar de andere ... Ik had allerlei gedachten, wat spookte er wel niet door mijn hoofd: dat hij me zou vermoorden maar dat ik niet zou hoeven te lijden; dat ik niet rond zou moeten lopen met blauwe plekken en zwellingen. Alica
Mission Possible Oefa Huiselijk Geweld

Hoe dit soort verhalen kunnen eindigen wordt regelmatig verteld in nieuwsbulletins. Deze vreselijke beelden verspreidden zich over het hele land: hij stak zijn vrouw op brute wijze neer langs de weg, vlak voor de ogen van twee kleine kinderen.

Een andere tragedie – in Karmaskaly – waar een jaloerse echtgenoot een bloedbad organiseerde in een kleuterschool en zijn vrouw-leraar mishandelde. Zowel de dorpelingen als de politie wat er in dit gezin speelde.

Dit te voorkomen is de taak van de non-profit organisatie Mission Possible. Volgens psycholoog Natalya Slobodyan is in het geval van huiselijk geweld de enige uitweg voor een vrouw te vluchten zonder achterom te kijken.

Natuurlijk, je moet vluchten, vluchten. En we praten hierover met veel vrouwen. Vlucht, dit kan niet worden genezen! In mijn herinnering heeft nog niemand zich gebeterd. Een conflict - ja, dan werken we aan de communicatie in het koppel, dat is alles. Maar geweld is onverbeterlijk! Natalia Slobodyan, psycholoog, directeur van de non-profitorganisatie Mission Possible
Mission Possible Oefa Huiselijk Geweld

Het adres van de opvang, waar vrouwen met kinderen noodhulp kunnen krijgen, wordt strikt vertrouwelijk gehouden; alleen het hotline-nummer wordt gepubliceerd. Dergelijke veiligheidsmaatregelen zijn nodig omdat de agressie van de aanranders die van hun slachtoffers worden beroofd, andere gezinnen die hier wonen, en zelfs de werknemers van de organisatie kan treffen.

De agressor, de aanrander, vindt het leuk wat hij met zijn slachtoffer doet, en als hij wordt beroofd van zijn object, gaat hij op zoek. Ze bellen, bedreigen, schrijven verklaringen naar het parket en zelfs de remslangen in mijn auto zijn afgesneden. Ik kwam erachter toen ik reed, het was gevaarlijk voor mijn leven. We ontnemen ze hun favoriete speelgoed. Natalia Slobodyan, psycholoog, directeur van de non-profitorganisatie Mission Possible

Het werk van de organisatie begon meer dan tien jaar geleden, en in het begin hielp het straatkinderen. Hier zijn bijvoorbeeld foto’s van de straten van Ufa in die jaren. Een tiener klimt met een zak lijm in de hand uit een gat onder de garage waar hij woont om voor het eerst sinds lange tijd warm eten te eten dat door vrijwilligers is gebracht.

We gingen op patrouilles, zochten kinderen, gaven ze te eten, behandelden ze tegen luizen. Ze kregen schone kleren. Deze kinderen die leefden in putten, kelders, portieken, komen uit disfunctionele gezinnen. Er waren kinderen die weggelopen waren uit weeshuizen. Alina Zakharova, hoofd van het project van de non-profitorganisatie ``Mission Possible

Sinds 2013 is hier al een gezinsopvang geopend voor vrouwen met kinderen in moeilijke levenssituaties. Psychologen en juristen helpen hen weer op eigen benen te staan ​​- een baan te vinden, kinderen op een kleuterschool of school te regelen en indien nodig zelfs naar een andere stad te verhuizen. Jonge moeders voor wie geweld tot het verleden behoort, blijven hier komen. Hun ervaring helpt tenslotte anderen.

Ik dacht dat ik de enige arme, ongelukkige ziel was, maar erger blijkt voor te komen. Hier realiseerde ik me dat ik sterk ben, dat ik niet arm ben, zo blijkt. Gulya

Vandaag is een masterclass over handwerken met thematische ondertoon. Op zulke bijeenkomsten communiceren vrouwen en kinderen, vieren ze feestjes, bakken ze wafels of koekjes. Kortom, ze wennen gewoon aan het leven zonder geweld.

Er heerst hier een geweldige sfeer – een glimlach op hun gezichten en een speciale warmte. En dat is geen toeval, zeggen medewerkers. Het belangrijkste dat gezinnen na een horrorervaring nodig hebben, is tenslotte eenvoudige menselijke ondersteuning. En alleen wij doorbreken deze idylle onbewust door vrouwen te vragen hun verhalen te delen.

Kapotgeslagen gezicht, bloed, tranen van een kind. Ik vond de kracht om toe te geven dat ik hulp nodig had, omdat ik probeerde de vuile was niet buiten te hangen, verborg ik veel voor iedereen. Het huis niet geveegd – ik kreeg ervan langs! De vaat wordt niet gewassen – Hier pak aan! Karina
Mission Possible Oefa Huiselijk Geweld

Karina heeft een ongewone bestemming – ze is een circusartiest, koorddanser. Ze herinnert zich hoe ze voor het publiek werkte op de hoogte van een gebouw met negen verdiepingen en vergelijkt de val van daaruit met wat er in haar gezin is gebeurd.

Je valt - en je vliegt naar beneden, en je weet niet wat er zal gebeuren. Het is niet een feit dat alle veiligheidskabels werken en jij in leven blijft. Hij heeft alles in mij vermoord en vermoord, hij heeft het meisje in mij vermoord. Hij heeft alles in mij vermoord. Ik zwoer en zei: dat is het, ik kom niet meer terug, maar ik was overweldigd door het feit dat ik van hem hou zoals hij is. Ik heb gezworen dat als ik nog een keer terug ga, dat ik mezelf zou neersteken, ik mezelf zou doden! Karina

Karina slaagde erin om aan deze nachtmerrie te ontsnappen en nu, twee jaar later, is ze gelukkig met een andere man. Zij geeft aan: hij is precies het tegenovergestelde – zorgzaam en betrouwbaar. Samen verwachten ze een kind. Karina’s voorbeeld inspireert andere vrouwen.

Er zijn veel redenen waarom vrouwen geweld blijven ondergaan, zeggen psychologen. Het is de angst om alleen gelaten te worden, en de angst om naar de politie te gaan. De meesten hopen dat de man zal veranderen, ze proberen het gezin bij elkaar te houden in het belang van de kinderen, zonder te beseffen dat dit voor hen een directe bedreiging is, zowel fysiek als psychologisch.

We hadden een geval waarin een vrouw met twee kinderen drie dagen in haar appartement onder een tafel bivakkeerde. Haar man was meerdere malen uitgezonden geweest naar oorlogsgebieden en zag overal vijanden. En drie dagen leefden ze onder de tafel. Toen ze kon vluchten kwam ze naar ons. Het was een verschrikking: de kinderen werden geslagen, ze zat onder de blauwe plekken. Ze zegt: ik heb heel lang voor mijn gezin gezorgd. En we vragen haar: en wat heeft het opgeleverd? Je werd herhaaldelijk in elkaar geslagen, waar wilde je bereiken?! En dan begint het tot hen door te dringen dat dit niet de norm is. Natalia Slobodyan, psycholoog, directeur van de non-profitorganisatie ``Mission Possible``

Veel vrouwen beschouwen de mishandeling van hun man als de norm, omdat hun ouders hetzelfde met hen deden.

Mijn ouders hebben me laten zien dat slaan, beledigen de norm is, dit is liefde. En dus leek het me dat ik van hem hou, hij leert me dat op die manier. Tijdens de zwangerschap kneep hij mij keel dicht en sloeg hij me. Hij pakte mijn haar, sleurde me de slaapkamer in, goot macaroni over mijn hoofd en begon me te slaan. En hij kijkt naar je, en hij vindt het leuk. Anastasia
Mission Possible Oefa Huiselijk Geweld

Nastya wist anderhalf jaar geleden te ontsnappen aan haar tiran-echtgenoot, maar ze geeft toe dat ze psychologisch nog steeds niet is hersteld. Een mooie jonge vrouw is bang voor nieuwe relaties met mannen. En ze maakt zich vooral zorgen om haar kind: midden in het familiedrama kreeg haar zoontje een neurologische aandoening.

Hij sloeg mij. Het kind zat in een hoek achter de bank ineengedoken en riep: Papa, je mag mama niet slaan! En de volgende dag stuurde hij hem alleen met een taxi. Op 2,5-jarige leeftijd arriveerde het kind, hij schreeuwde vreselijk, huilde. Hij werd onderzocht en als diagnose werd symptomatische epilepsie vanwege ernstige stress vastgesteld. Anastasia

Nastya zegt: het was niet gemakkelijk om weg te gaan, want haar man heeft haar lange tijd bijgebracht dat niemand haar nodig had, iedereen in de buurt was slecht. En ze begon het zelf te geloven. Maar hier realiseerde ik me dat er mensen zijn die niet onverschillig staan ​​tegenover het ongeluk van iemand anders. Nu probeert ze te voorkomen dat de andere meisjes in de val lopen. Ze zegt dat de agressor in een vroeg stadium in de relatie kan worden herkend, omdat de meesten van hen hetzelfde scenario volgen: eerst mooie verkering, beloften, geschenken, en dan beginnen macht en controle.

Controle over geld, controle over je werk, dat je het niet nodig hebt, je familieleden: Kom laten we niet met hen communiceren, zij zijn bemoeiallen, het is hun schuld. En je vriendinnen zijn slecht. En hij is absoluut goed. Hij geeft altijd een ander de schuld van zijn problemen: ex-vriendin, vrouw, moeder, van kinds af aan hebben zulke mannen vrouwenhaat. Anastasia
Dit alles – is geen belletje, dit is een alarm, dit is een kerkklok! Je bent een vrij persoon, je hebt het recht om uit te gaan, vrienden te maken, te werken. Maar om de een of andere reden beginnen ze te denken dat ze deze rechten niet hebben. Natalia Slobodyan, psycholoog, directeur van de non-profitorganisatie ``Mission Possible``

Alles kan een reden worden voor mishandeling: problemen op het werk, ongegronde jaloezie of een kleinigheidje in het huishouden. Tegelijkertijd is geweld altijd cyclisch, benadrukken psychologen. Na het geweld vraagt ​​de agressor altijd om vergeving, verontschuldigt zich, koopt weer cadeaus, er volgt een periode van rust, maar dan wordt alles noodzakelijkerwijs herhaald.

Gulya was geen slachtoffer van fysiek geweld, maar bevond zich in een situatie van ernstige emotionele vernedering. Met twee kleine kinderen, van wie de jongste nog maar zes maanden oud was, zette haar man haar op straat en toen ze uit wanhoop vroeg om terug te komen, moest ze in hetzelfde appartement wonen met zijn nieuwe vrouw.

En hij trouwde. En zij en mijn ex-man woonden in de woonkamer, en wij met de kinderen in de kinderkamer. Ik heb ongeveer vier maanden zo geleefd, het was heel erg moeilijk, waanzinnig moeilijk. Wanneer je alles door de muur kunt horen, begrijp je zelf dat je gek kunt worden. Ik besefte dat ik om te blijven leven moest vertrekken of blijven en mezelf ombrengen. Bij hen blijven leven - dat kon ik niet. Gulya
Mission Possible Oefa Huiselijk Geweld

Gulya slaagde erin om te vertrekken en op eigen kracht haar leven weer op de rails te krijgen. Ze ontmoette een waardige man en trouwde opnieuw. Sindsdien zijn er verscheidene jaren verstreken, maar de angst leeft nog steeds ergens binnenin.

Het belangrijkste voor een vrouw in zo’n situatie is om weer in liefde en in zichzelf te geloven, en ook om te onthouden dat de wereld niet beperkt is tot vier muren, onder hetzelfde dak met een tiran. Dat er een ander leven is – een leven zonder geweld, je hoeft alleen maar over de drempel te stappen.

Je hoeft alles niet te verdragen omwille van de kinderen. Kinderen zullen dit niet begrijpen. Integendeel, ze zullen je de schuld geven. Kinderen zullen dit zien, ze kunnen dan hetzelfde lot herhalen. Het is beter om weg te gaan, het zal moeilijk zijn, maar God geeft ons geen beproevingen waar we niet doorheen kunnen. Azalea
Je kunt niet meer terug. Ik heb zo'n moeilijke periode doorgemaakt met brood en water, maar ik heb twee kinderen grootgebracht, ik heb het overleefd, het kon. Je mag niet teruggaan, je mag jezelf niet vernederen! Nu weet ik dat zeker. Gulya

Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!