Mission Possible / Het nieuwe opvanghuis in Tsjeljabinsk
Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!

Droomhuis in Tsjeljabinsk

Olga noemt het nieuwe huis dat ze vorig jaar hebben gekocht een droomhuis. Het heeft twee verdiepingen, een ruime zolder en een kelder onder het hele gebouw, en is op een uitstekende locatie gelegen. Het staat vlak bij een school, kleuterschool en een ziekenhuis voor kinderen, en in een rustige buurt bij een groot meer. Dit is een enorme verbetering ten opzichte van het gebouw dat momenteel wordt gehuurd voor de opvang van vrouwen en kinderen. Dat staat aan een doorgaande, drukke weg midden in een industriegebied met veel uitstoot, en op de begane grond is een bedrijf gevestigd dat bier bottelt en verkoopt. Dit is niet handig als je vrouwen in de opvang hebt met een alcoholverslaving.

Aankoop van een eigen gebouw

Olga is de directrice van onze opvang in Tsjeljabinsk en vertelt dat de eigenaar van het gebouw had beloofd het bedrijf elders onder te brengen, maar dat dit nog niet is gebeurd. Bovendien wordt de opvang te klein, met twaalf vrouwen en twintig kinderen is het momenteel erg vol. Het was niet eenvoudig om een nieuw geschikt gebouw te vinden; het was ofwel te duur of de locatie was niet geschikt. Totdat ze dit droomhuis vonden. Tien jaar lang stond dit leeg, maar waren er geen geïnteresseerden. Net toen we de eigenaresse hadden achterhaald, kwam er een andere koper langs die vertelde dat hij binnen drie maanden het geld beschikbaar zou hebben. Als Mission Possible hadden wij nog geen geld en we wilden ook nog onderhandelen over de verkoopprijs. Maar de andere koper wilde het huis als bordeel inrichten en wij als opvanghuis voor vrouwen en kinderen. Dat gaf de doorslag voor verkoop aan ons.

Verbouw

Sinds oktober wordt er hard gewerkt aan het gebouw. Het gebouw bestond alleen uit muren en een dak. Samen met Aleksei loop ik door het nieuwe gebouw. Hij is verantwoordelijk voor de bouw. Aleksei laat mij de bouwtekeningen zien. Tijdens de bouw kwamen constructiefouten aan het licht in de fundering en het dak, maar die zijn inmiddels opgelost. Er is al veel werk verricht wat niet direct opvalt. Het gebouw is inmiddels aangesloten op het water, elektriciteit, gas en riolering, met alle toestemmingen en registraties die daarvoor nodig waren. Maar ook de elektrische bedrading is al aangelegd en de vloerverwarming. Nu begint het tegelzetten, stukadoren en het plaatsen van de plafonds. We hebben nog drie maanden, want de opening is gepland op 1 juli. We richten ons op de begane grond, de tweede verdieping en de zolder. De inrichting van de kelder en buitenom doen we later.

Het is een bijzonder bouwteam dat de klus moet klaren. De meesten hebben een drugsverleden. De bouwopzichter Denis heeft 15 jaar vastgezeten. Maar ze zijn in een rehabilitatiecentrum tot geloof gekomen en zijn blij dat ze deze klus voor een christelijke organisatie kunnen uitvoeren. Iedereen werkt hard en de sfeer op de bouw is uitstekend! 

Meubilair

Nadat ik een uitgebreide rondleiding in het nieuwe gebouw heb gehad, zit ik nog even met Olga aan tafel. We drinken een kopje thee. Ik vraag haar hoe ze het gebouw wil inrichten. Ze laat me zien dat ze een hele stapel offertes heeft opgevraagd en dat ze een lijst heeft gemaakt met meubels die ze nodig hebben. Ik vraag of ik een kopie mee mag nemen naar Nederland en met de lijst in mijn tas reis ik de volgende dag naar huis. Hier is de lijst te vinden. Wil je meehelpen met fondsen voor de inrichting van dit huis? Aarzel niet, ik weet zeker dat deze mensen er heel veel goed werk mee kunnen doen!

Het huidige opvanghuis
Het nieuwe opvanghuis
Bouwtekeningen bekijken
Plannen maken

Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!