Mission Possible / Het is waarschijnlijk de Bank
Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!

Mission Possible Armenië

Het is waarschijnlijk de Bank

De telefoon rinkelt langdurig maar Suzanne neemt niet op. Ook niet als ze op haar mobiel wordt gebeld. “Het is waarschijnlijk de Bank” zegt ze. “We hebben geld geleend om kleding voor de kinderen te kopen maar die kunnen we niet terug betalen. Ze zitten al dagen achter me aan maar ik weet niet wat ik moet antwoorden”.

Suzanne is 34 jaar en de moeder van 3 kinderen. Samen met haar man wonen ze bij haar ouders in. Pure noodzaak want zelf hebben ze nauwelijks inkomen. Haar man heeft af en toe een klusje maar geen vast werk. Ze leven hoofdzakelijk van het pensioen van haar ouders.

Maar dat is geen vetpot: 105.000 DRAM per maand (ong. € 195) en dat is inclusief de kinderbijslag van 36.000 DRAM (ong. € 67). Het is elke maand weer overleven. Dat haar zoon Narik gezondheidsproblemen heeft en regelmatig naar het ziekenhuis moet maakt het er niet makkelijker op. De schuld is inmiddels opgelopen van 208.000 DRAM (€ 385) naar 406.000 DRAM (€ 750). De bank wil dat ze het bedrag in een keer terugbetalen maar dat is onmogelijk.

“Hartelijk dank voor het brandhout” zegt Suzanne. “Het was gelukkig een zachte winter en we hebben zelfs een halve kuub overgehouden”.

Haar kinderen Narik, Nouné en Zhenya bezoeken allemaal de buitenschoolse opvang die door Mission Possible wordt ondersteund. Ze gaan er graag naar toe.

Dat geldt ook voor Nadya en Aida. Zij wonen twee huizen verderop. De situatie in hun gezin is niet veel beter. De vader van Nadya heeft geen werk maar werkt af en toe als bouwvakker. Ook zij wonen bij oma in en ook zij hebben een schuld. Oma is zelf jong getrouwd en heeft geen pensioen opgebouwd. Het enige vaste inkomen is de kinderbijslag en die bedraagt 29.000 DRAM (ong. € 54). Nadya en Aida gaan dit jaar voor het eerst naar de buitenschoolse opvang. Maar de resultaten zijn al zichtbaar. “Ze halen allebei betere resultaten op school en vooral Nayda is niet meer zo verlegen en is veel socialer geworden” zegt oma.

Naast huiswerkbegeleiding en andere activiteiten krijgen de kinderen op de buitenschoolse opvang ook een maaltijd. Maar veel belangrijker is dat de kinderen even kunnen ontsnappen aan de armoede thuis en wordt geleerd dat er een ander leven mogelijk is. Veel ouders hebben vanwege hun dagelijkse zorgen en armoede de hoop verloren en stimuleren hun kinderen niet. De kinderen kopiëren hun gedrag. De buitenschoolse opvang biedt de kinderen een kans om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Steun onze buitenschoolse opvang in Armenië

Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!