Mission Possible / Halsoverkop – Midden in de Nacht
Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!

Halsoverkop – Midden in de nacht

De telefoon van Albert staat niet stil. Constant wordt hij gebeld door mensen die om hulp vragen. Albert is directeur van Mission Possible in Armenie en sinds de oorlog is uitgebroken is hij een hulpprogramma gestart voor de vluchtelingen uit Artsakh (Nagorno-Karabakh). Gezinnen kunnen bij hem terecht voor noodzakelijke hulp. En ze weten hem inmiddels te vinden.

De verhalen zijn schrijnend. Vroeg in de ochtend begonnen de beschietingen. Mensen vluchten naar andere dorpen of naar schuilkelders. In het begin was de verwachting dat het kortstondig zou zijn. De afgelopen jaren vonden wel vaker beschietingen plaats. Maar al gauw drong het besef door dat het deze keer anders was. Zware bommen en een grootscheepse aanval. Halsoverkop en midden in de nacht werden de vrouwen en kinderen geevacueerd. Geen tijd om terug te gaan naar huis en wat spullen mee te nemen. Totaal berooid kwamen ze aan in Armenië. Daar werden ze ondergebracht bij familie of met meerdere gezinnen in hotelkamers en in leegstaande huizen. Zonder vaders en zonen. Die bleven achter om te vechten aan het front. Nu zitten ze met hele families in een kamer en is er behoefte aan alles. Voedsel, kleding, pampers, babyvoeding, beddegoed. Bij de vluchtelingen die zijn ondergebracht in de dorpen is vooral behoefte aan brandhout.

Ranchpar

In het dorpje Ranchpar, op bijna een uur rijden van Jerevan, vlakbij de grens met Turkije, herhaald zich de geschiedenis. Begin jaren negentig was er ook oorlog met Azerbaijan over de regio Nagorno-Karabakh en kwamen er ook vluchtelingen naar het dorp. Marina werkt op het gemeentehuis. Zij  herinnerd zich toen zij als klein meisje op school zat dat er nieuwe kinderen bij haar in de klas kwamen. “Twee van hen zijn hier nu weer. Zij waren mijn vriendinnetjes. Nu moesten ze weer vluchten, deze keer als moeder. En nu komen zij hun kinderen bij ons op school brengen. Het aantal kinderen op school is bijna verdubbeld”.

Er zijn al bijna 400 vluchtelingen. Voor een dorp met zo’n 1.200 inwoners is dat veel. Sommigen vluchtelingen van destijds zijn gebleven. Zij weten wat het is om alles achter te laten. De dorpelingen doen wat ze kunnen. Er wordt voedsel en kleding ingezameld en onderdak verleend. Maar hun middelen zijn beperkt en de nood is te groot. Inmiddels is duidelijk dat deze vluchtelingen niet terug kunnen. Zij komen uit gebieden die zijn afgestaan aan Azerbaijan. “De mensen zien heel erg op tegen de winter” zegt Marina. “In het dorp is geen gas en verwarmen met elektriciteit is erg duur. Ze hebben zelfs niet voldoende geld om brandhout te kopen. Een m3 brandhout kost zeker 40.000 DRAM (zo’n € 70). En voor een winter heb je wel 6 m3 nodig. Mensen zijn halsoverkop gevlucht en hebben geen of nauwelijks winterkleding. Sommige mensen slapen op de grond en er zijn te weinig dekens”.

Mission Possible gaat samen met EO-Metterdaad deze vluchtelingen de winter door helpen. Er zal op korte termijn brandhout worden aangeschaft. Daarnaast winterjassen, schoeisel en beddengoed.

Ondersteun de vluchtelingen van Artsakh!

 

Artsach vluchtelingen

Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!