Mission Possible / Ga met ons op reis en ontdek Armenië!
Prijsinformatie
Praktische informatie

Ga met ons op reis en ontdek Armenië!

Een rondreis van 9 dagen van maandag 15.04.2019 t/m dinsdag 23.04.2019

Maak kennis met de rijke cultuur, de geschiedenis en de gastvrije bevolking.

We beginnen en eindigen in Jerevan, een van de oudste steden ter wereld. We rijden via Goris naar Stepanakert. Daarna gaan we richting het meer Sevan, ook wel de parel van Armenië genoemd. Onderweg bezoeken we eeuwen oude kloosters, musea, genieten van de prachtige natuur en maken kennis met de lokale bevolking.

Daarnaast bezoeken we ook twee projecten die door Mission Possible worden ondersteund.

Afhankelijk van de mogelijkheden en de wens van het reisgezelschap kan er op zondag een kerkdienst worden bezocht van een Evangelische gemeente.

Kleine afwijkingen van het onderstaande reisprogramma zijn mogelijk.

Armenië is een van de oudste landen ter wereld en omvatte vroeger een veel groter gebied dan nu. De geschiedenis van Armenië gaat terug tot ongeveer 1500 voor Christus.

Armenië was in 301 het eerste land ter wereld dat het christendom als staatsreligie aannam. De hoofdstad Jerevan is gesticht in 782 voor Christus en is daarmee één van de oudste steden ter wereld.

Het land grenst aan Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije. De grenzen met Azerbeidzjan en Turkije zijn gesloten vanwege een conflict over Nagorno-Karabakh.

Er wonen ongeveer 3 miljoen Armeniërs in Armenië waarvan ongeveer 1 miljoen in Jerevan. De meeste Armeniërs wonen in het buitenland met name Rusland, Amerika en Frankrijk.

Armeniërs hebben een eigen taal met een eigen alfabet. Bijna 95% van de inwoners van Armenië behoren tot de Armeens-Apostolische Kerk.

Dag 1 Vertrek
Vertrek van Amsterdam naar Jerevan. Er is geen rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam naar Jerevan. We vliegen via Kiev of Moskou. Na aankomst wordt u naar het hotel gebracht.

Dag 2 JEREVAN MATENADARAN/GENOCIDE MUSEUM/DAGOPVANGCENTRUM

Hoewel Jerevan pas sinds 1918 de hoofdstad van Armenië is, heeft de stad een eeuwenlange geschiedenis. Koning Arghisti I van Urartu stichtte de stad in 782 v. Chr. toen hij op deze strategische locatie een garnizoen stationeerde. Daarmee is Jerevan nog ouder dan Rome. Begin 1900 werd de stad opnieuw ontworpen en werden prachtige parken en pleinen toegevoegd aan het historische deel. In het park van de Overwinning, gelegen op een heuvel ten noorden van de stad, heb je een panoramisch uitzicht op Jerevan, inclusief de berg Ararat. In dit park staat ook het torenhoge standbeeld van Moeder Armenië.

Yerevan-Ararat

We brengen een bezoek aan misschien wel een van de belangrijkste musea van Armenië, de Matenadaran. De collectie bestaat uit ongeveer 17.000 manuscripten handelend over bijna alle aspecten van de oude Armeense cultuur en wetenschappen. Het is een van de oudste en rijkste manuscriptencollecties in de wereld. De collectie gaat terug tot het begin van de vijfde eeuw na Christus (nl. 405), toen de Armeense heilige Mesrop Mashtots het Armeense alfabet ontwikkelde.

Matenadaran

Buiten het centrum ligt het Tsitsernakaberd Memorial park met het monument en het museum van de Genocide (1915). De 44 meter hoge piek die van afstand te zien is, staat symbool voor de nationale wedergeboorte van Armenië en reflecteert in haar vorm het vroegere en het huidige Armenië. De opstaande tegels die refereren aan Armeense khatchkars symboliseren de 12 verloren provincies die nu in Turkije liggen. Aan de binnenzijde brandt de eeuwige vlam. De rondleiding door het hieronder gelegen museum doet ons stilstaan bij de verschrikkelijke gebeurtenissen tijdens de genocide. De foto’s en tabellen met bevolkingsgegevens van het vroegere West-Armenië en het huidige Oost-Turkije spreken voor zich.

Genocide-museum

In Jerevan bezoeken we ook een kindertehuis. Dit tehuis ontving ondersteuning van de stichting Armeense kindertehuizen die door Mission Possible is overgenomen.

De overnachting is in Jerevan.

Dag 3 ECHMIADZIN/ZVARTNOTS/GARNI/GEGHARD/

Echmiadzin is gelegen op zo’n 25 minuten van Jerevan. Wat Rome is voor katholieken, is Echmiadzin voor Armeniërs. Echmiadzin betekent letterlijk ‘de plaats waar de eniggeboren Zoon van God neerdaalde’. Volgens de overlevering kreeg Gregorius de Verlichter (257-331), de grondlegger van de Armeens Apostolische Kerk, hier in 301 een visioen waarin Jezus Christus zelf hem opriep om op deze plaats een kerk te bouwen. De kathedraal beschikt ook over een interessant museum met relikwieën, waaronder de lans waarmee Christus werd doorboord. Echmiadzin is ook de zetel van de Armeense Apostolische Kerk en de residentie voor het hoofd, de Catholicos. Op de weg terug naar Jerevan passeren we Zvartnots, waar we de ruïnes van de 7e-eeuwse tempel kunt bezoeken. Volgens de mening van Europese specialisten kan deze tempel worden gerangschikt onder de grootste monumenten van de oude architectuur.

We rijden verder naar Garni op ruim 30 km afstand van Jerevan en brengen een bezoek aan de Zonnetempel. Deze tempel is in de 1e eeuw gebouwd door Koning Tiridates I nadat hij een bezoek gebracht had aan keizer Nero in Rome. De Garni-tempel, verwoest door een aardbeving in 1679, werd in de jaren 1970 heropgebouwd en bestaat nu uit zowel origineel als vervangend metselwerk. De tempel is omgeven door een prachtig berglandschap en ongerepte natuur. Vanaf de paden rondom de tempel heeft u een schitterend vergezicht op het groen en de Azat rivier.

In de middag bezoeken we het bijzondere grottenklooster Geghard (Werelderfgoed UNESCO). Hoewel het klooster al bestaat vóór de 4e eeuw, werd de belangrijkste kathedraal gebouwd in 1215. Het bestaande ensemble dateert uit de 12e-13e eeuw, de tijd van de bloei van de nationale cultuur, vooral de architectuur. Dit 4e-eeuwse klooster van Geghard werd gebouwd met als doel om aan een van de meest aanbeden relieken van het christendom, de Heilige Speer, onderdak te bieden. Binnen het complex liggen een aantal verschillende kerken waarvan de meeste gehouwen zijn uit massief rots. De interieurs van de kerken zijn zeer uniek versierd met kruisstenen en uitgehouwen fresco’s. Het complex ligt in een prachtig landschap aan de ingang van de Azat vallei.

De overnachting is in Jerevan

Dag 4 KHOR VIRAP/NORAVANK/ARENI CAVERN/KARAHUNGE/GORIS (±260km)

Vandaag rijden wij naar het klooster Khor Virap, één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Armenië. In het klooster werd Gregorius de Verlichter 13 jaar lang door Koning Tiridates IV gevangen gehouden. De naam Khor Virap betekent ‘diepe kerker’. Pas nadat Gregorius de koning in 301 tot het christendom kon bekeren, werd Armenië het eerste land dat het christendom als officiële godsdienst aannam. Het klooster van Khor Virap ligt aan de Turks-Armeense grens en vanaf Khor Virab heb je een prachtig zicht op de berg Ararat.

Khor Virap

Na Khor Virap rijden we door naar het dorp Areni, bekend om zijn wijnmakerij. Langs de straten zie je wijnstalletjes en uiteraard is het ook mogelijk om wijn te proeven. In de buurt van Areni en omringd door rode kliffen ligt het Noravank klooster, het meesterwerk van de middeleeuwse architect Momik. De hoofdkerk uit de 13e eeuw is gedecoreerd met unieke bas-reliëfs. In de buurt van Areni ligt het Areni grotcomplex, ook bekend als ‘Birds Cave’. Recente opgravingen onthullen de geheimen van 6000 jaar oude wijnproductie in Armenië. In 2010 werd bekend gemaakt dat de vroegst bekende schoen op deze locatie is gevonden.

Noravank

Op de weg naar Goris komen we langs Karahunge. Hier ligt op een hoogte van 1.770 meter ligt een 7.500 jaar oud observatorium. Dit Armeense ‘Stonehenge’ omvat 223 basalt stenen waarvan er 84 voorzien zijn van 4-5 cm diepe openingen. In 2001 zijn in deze regio meerdere rotstekeningen ontdekt die aantonen dat men in de prehistorie een grote interesse had in astronomie. Goris ligt in het zuiden van Armenië nabij de grens met Azerbeidzjan en Iran. Goris is bekend om zijn grote verscheidenheid aan fruitwodka waaronder die van de heerlijk krachtige moerbei en kornoeljebes. Het landschap wordt bepaald door bijzondere rotsformaties en grotten welke deels bewoond werden door de lokale bevolking.

Karahunge

De overnachting is in Goris

Dag 5 TATEV/ SHUSHI/ STEPANAKERT

We beginnen vandaag met een bezoek aan het unieke 10e eeuwse Tatev klooster (Werelderfgoed UNESCO). Dit meesterwerk staat op een plateau aan de rand van een diepe kloof waar de Orotan rivier doorheen stroomt. In de 14e en 15e eeuw was Tatev het meest geprezen wetenschappelijke en theologische centrum in Armenië. We maken gebruik van de langste kabelbaan ter wereld die ons in circa 11 minuten over de 320 meter diepe kloof bij het klooster brengt.

Na ons bezoek aan Tatev rijden we richting Artsakh (Nagorno Karabakh). Het gebied Nagorno Karabakh behoort formeel tot Azerbeidzjan maar in de praktijk is het een onafhankelijke republiek. Azerbeidzjan heeft geen enkele zeggenschap in de regio. Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie heeft Nagorno Karabakh zich onafhankelijk verklaard. De naam Nagorno Karabakh betekent letterlijk ‘Bergachtige zwarte tuin’. De officiële naam die door de overheid wordt gehanteerd is Artsakh. Dit is de oude naam van een van de provincies van het oude koninkrijk Armenië.

De weg naar Artsakh slingert zich door prachtige ongerepte natuur over de bergen en langs dichtbeboste hellingen. De hoofdstad Stepanakert werd in de burgeroorlog in de begin jaren negentig zwaar beschadigd maar is intussen herbouwd.

Maar voordat we in Stepanakert aankomen bezoeken we eerst het stadje Shushi. Deze oude stad ligt in de heuvels boven Stepanakert. Şhushi is de voormalige hoofdstad van Nagorno-Karabach. Tot het begin van de 20e eeuw was het een belangrijk cultureel centrum voor de lokale Azerbeidzjaanse en Armeense bevolking. De gevolgen van de burgeroorlog zijn in Shushi nog steeds goed te zien.

De overnachting is in Stepanakert.

Dag 6 GANDZASAR/ASKERAN/SEVAN

In Artsakh bezoeken we het Gandzasar klooster. Dit klooster ligt op een heuveltop, is gebouwd in de 13e eeuw en wordt gezien als een van de belangrijkste voorbeelden van Armeense architectuur.

In het plaatsje Askeran bezoeken we het dagopvangcentrum wat door Mission Possible ondersteund wordt. Dit project wordt uitgevoerd door de organisatie Armenian Missionary Association of America (AMAA). Het dagopvangcentrum wordt bezocht door kinderen uit gezinnen met een sociale achterstand. Zij krijgen een warme maaltijd en nemen deel aan verschillende activiteiten. Het doel is om deze kwetsbare kinderen sociale vaardigheden mee te geven en hun kennis te vermeerderen zodat ze meer kansen krijgen in de maatschappij.

Daarna rijden we door naar Sevan aan het gelijknamige meer. Dit meer op een hoogte van bijna 2.000 meter behoort tot de grootste zoetwatermeren ter wereld. Het meer wordt ook wel de parel van Armenië genoemd.  Op het nabijgelegen schiereiland bezoeken wij het klooster van Sevanavank. Hier bevindt zich een van de meest bijzondere kruisstenen in Armenië.

De overnachting is in Sevan

Sevan-meer

Dag 7 DILIJAN/HAGHARTSIN/ALAVERDI

Vanuit Sevan vertrekken we naar Dilijan, de meest groene en weelderig begroeide regio van Armenië. Het plaatsje Dilijan wordt door de Armeniërs “klein Zwitserland” genoemd. Daar maken we een wandeling door de pittoreske oude wijk, met name de straat Sharambeyan en zijn aardewerk, timmerwerk en andere ambachtelijke winkels. Daarna rijden we door het bos naar het Haghartsin klooster. Dit klooster is in de loop van 300 jaar gebouwd. 

In het plaatsje Tumanyan maken we kennis met de Evangelische gemeente van AMAA. Daarna rijden we door naar Alaverdi waar we zullen overnachten.

Dilijan

Dag 8 – MIKOYAN BROTHERS MUSEUM/YEREVAN

In Aleverdi bezoeken we het museum van de broers Anastas en Artyom Mikoyan. Een uniek museum dat laat zien hoe de wereldgeschiedenis werd beïnvloed door twee opmerkelijke Armeense broeders in de Sovjettijd. Anastas heeft 60 jaar in het Politburo overleefd en heeft zelfs Stalin overleefd – Artyom was de ontwerper van de eerste straaljager van de USSR in de Tweede Wereldoorlog, de MiG.

Na het museumbezoek rijden we richting Yerevan. Maar onderweg stoppen in een dorpje bij Spitak. Daar gaan we een typische Armeense maaltijd eten bij mensen thuis.

De overnachting is in Yerevan.

Dag 9 Transfer naar het vliegveld

We vertrekken vroeg in de morgen en via een tussenstop komt u ’s middags aan in Amsterdam.

Prijsinformatie
Praktische informatie

Armoedecijfers
De armoedecijfers in Armenië lopen uiteen. Volgens een recent onderzoek van UNICEF en het Buro voor Statistiek van Armenië leeft 1 op de 3 kinderen in Armenië op of onder de armoedegrens. In tegenstelling tot Rusland waar kinderen door de Kinderbescherming uit het gezin worden gehaald en in weeshuizen worden geplaatst is het in Armenië geen uitzondering dat kinderen door de ouder(s) vrijwillig worden afgestaan vanwege armoede. Veel Armeniërs proberen om hun slechte economische situatie te verbeteren in het buitenland. Er wordt geschat dat ongeveer 60% van de in totaal acht miljoen Armeniërs buiten het land zelf woont. Een groot gedeelte van de mannen vertrekt ook om elders seizoenswerk te doen en zo hun economische situatie te verbeteren.

Opvang in Armenië

Mission Possible is in 2017 gestart met de opvang in Armenië. Aanleiding hiervoor was de overname van de activiteiten van de stichting Armeense Kindertehuizen. Deze stichting richtte zich op het ondersteunen van kinder-tehuizen met hulpgoederen die jaarlijks in Armenië werden ingekocht en uitgedeeld. Ook zijn renovatie-werkzaamheden zoals het aanleggen van water- en gasleiding, installeren van ramen en vervanging dak uitgevoerd.

Mission Possible richt zich op het ondersteunen van arme gezinnen d.m.v. het opzetten van dagopvangcentra. Vaak zijn dit gezinnen met alleen een moeder. Kinderen worden na schooltijd opgevangen, krijgen een maaltijd, huiswerkbegeleiding en kunnen mee doen aan verschillende activiteiten. En aan het eind van de dag gaan ze naar huis.
In dit project wordt samengewerkt met de organisatie Armenian Missionary Association of America (AMAA), opgericht in 1918. Het is een Internationale organisatie (24 landen) die overal waar een Armeense gemeenschap is projecten opzet. De meeste projecten van AMAA worden uitgevoerd in Armenië en zijn gericht op kinderen en tieners. Het eerste dagopvangcentrum wordt opgezet in het plaatsje Azkeran, in de regio Artsakh (Nagorno Karabakh).