Mission Possible / Aantal corona besmettingen in Rusland stijgt snel
Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!

Voorlichting over hygiene ivm corona
``We staan hier nog maar aan het begin van de crisis``

Aantal corona-besmettingen in Rusland stijgt snel

Het aantal patiënten besmet met het COVID-19 virus is de afgelopen dagen in Rusland sterk gestegen. Met name in Moskou zijn er veel besmettingen maar inmiddels zijn er corona patiënten in bijna elke regio van Rusland. Eerdere maatregelen hebben niet geleidt tot een afvlakking. Net als in andere landen zijn in Rusland ook een heel pakket maatregelen van kracht om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Een maand geleden zijn alle activiteiten waarbij meer dan 50 mensen zouden samen komen verboden. Scholen zijn gesloten, vluchten zijn gecanceld, van inkomende passagiers wordt de temperatuur gecheckt.  Op bevel van Putin zijn vanaf 28 maart alle winkels gesloten behalve winkels waar voedsel wordt verkocht en apotheken.  In Moskou en de Moskou regio, waar momenteel het grootste aantal besmetting is moeten kinderen, studenten en mensen van 65 jaar en ouder thuisblijven. En met ingang van 15 april heb je toestemming nodig om van en naar Moskou te reizen. Maar ook in andere steden gelden inmiddels deze beperkingen. 

De maatregelen raken ook de activiteiten van Mission Possible.

“We staan hier nog maar aan het begin van de crisis” zegt Natalya Slobodyan, directrice van de Mission Possible opvang in Oefa. “In begin was er veel paniek. De media liet lege schappen zien van winkels in West-Europa en ook in Rusland begonnen mensen te hamsteren. Veel mensen herinneren zich de situatie tijdens Perestrojka toen de winkels ook leeg waren”.

Die situatie is inmiddels weer genormaliseerd. Dat bevestigt ook Oleg Nikifirov, directeur van het Mission Possible Opvangcentrum in Asbest. “Er wordt niet meer gehamsterd, in de winkels kun je alle voedselproducten kopen en ook toiletpapier. Wel is er een tekort aan desinfectiemiddelen.”

Zijn opvangcentrum in Asbest biedt onderdak aan moeders en kinderen die in de problemen zijn gekomen, vaak vanwege huiselijk geweld. “Wij hebben geen corona-patiënten. Elke 2 uur ontsmetten we de kamers, de deurklinken, stoelen en bedden. Wij controleren 3 keer per dag de temperatuur van alle medewerkers en bewoners. We laten geen bezoek toe en zelf blijven we ook zoveel mogelijk binnen.” 

Het Mission Possible opvangtehuis in Jekaterinaburg is ook op slot. “Het valt niet mee” zegt Natascha Ivanov, directrice van het opvanghuis. “Er zijn hier 24 kinderen in verschillende leeftijden en binnen is niet veel plek. Gelukkig hebben we een omheind terrein zodat de kinderen af en toe toch buiten kunnen spelen.”

Ook in Oefa worden momenteel geen activiteiten georganiseerd voor gezinnen die door Mission Possible worden ondersteund. “Onze telefoon helplijn blijft uiteraard wel open. Dagelijks hebben we contact met onze gezinnen. We geven ze opdrachtjes die ze met de kinderen kunnen doen. Maar we gaan nu geen mensen bij elkaar halen. We verliezen de moed niet, de stemming is optimistisch en we bidden voor bescherming van iedereen.”

*) Het aantal geregistreerde besmettingen in Rusland op 27 april was 87.230 en het aantal geregistreerde doden ten gevolge van corona bedroeg 795; 7.351 patiënten zijn genezen. 

Russia-Corona-2020-04-27

https://coronavirus-monitor.ru/coronavirus-v-rossii/


Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!