Mission Possible / De kinderen van Berd
Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!

Mission Possible AMAA Kinderen van Berd

De kinderen van Berd

De voorbereidingen zijn al in volle gang als we aankomen bij het gebouwtje van AMAA in Berd. Stoelen en een tafel met allerlei hapjes en drankjes worden klaargezet en kinderen repeteren hun optreden. Een paar jaar geleden zijn we hier begonnen met de ondersteuning van de buitenschoolse opvang. Een activiteit die door mensen van de lokale kerk bijna twintig jaar geleden is gestart. De afgelopen jaren heb ik ze een paar keer bezocht. En telkens weer was ik onder de indruk van hun inzet en toewijding.

De omstandigheden waaronder zij de buitenschoolse opvang uitvoerden waren verre van optimaal. Beperkte middelen en veel te weinig ruimte. Voor de activiteiten was maar een ruimte beschikbaar. Maar dat weerhield hen niet om met veel enthousiasme programma’s voor de kinderen van Berd te organiseren.

Drie jaar geleden vroeg AMAA, de organisatie waar wij veel mee samenwerken in Armenië, of wij konden meehelpen met de uitbreiding van de buitenschoolse opvang. Omdat zo’n toegewijd en bewogen team betere faciliteiten verdiende was de keuze snel gemaakt. En omdat Mission Possible Nederland tien jaar bestond besloten we er ons jubilieum project van te maken: ‘De Kinderen van Berd”.

De start van het project moest vanwege omstandigheden enkele keren worden uitgesteld. Eerst covid19 en daarna de oorlog. Maar nu is het eindelijk zover!

Op een grote banner staat de bouwtekening. De architect, Erik, is trots op zijn ontwerp en daar heeft hij alle reden toe. Het ziet er prachtig uit. Veel lichtinval en het gebouw is zo gesitueerd dat het een prachtig uitzicht geeft over het dorp. “Hoelang gaat de bouw duren” vraag ik de aannemer. “Een jaar” zegt hij. “Doe daar nog maar een half jaar bij” lacht Erik. “Want ik ga hem streng controleren”.

Mission Possible - AMAA - project Berd
Mission Possible - AMAA - project Berd

Als even later Samvel, de burgermeester van Berd, arriveert kan de ceremonie beginnen. De kinderen dansen, maken muziek en dragen gedichten voor. Een aantal betrokkenen doen een korte speech en symbolisch leggen we het eerste fundament. Daarna volgt het informele gedeelte.

Samvel vertelt me dat hij blij is met dit initiatief. “Berd ligt erg afgelegen en er zijn niet veel mensen die naar deze regio omkijken. Het ligt heel dicht bij de grens met Azerbeidzjan. Veel mensen trekken weg”.

Ashot, de voorganger van de kerk, ziet een droom in vervulling gaan. “En dat geldt ook voor de rest van het team” zegt hij. “We kunnen straks niet alleen meer kinderen opvangen maar ook de kwaliteit van ons programma zal erop vooruitgaan. We zitten nu met verschillende leeftijdsgroepen in een en dezelfde kleine ruimte. En dat is niet altijd even makkelijk.”

Eerder sprak ik enkele moeders van kinderen die het programma bezoeken. Zonder uitzondering geven ze aan dat zij positieve veranderingen zien in het gedrag van hun kinderen. Ook de prestaties op school zijn beter geworden.

Ik ben blij en dankbaar dat wij deze mensen kunnen en mogen helpen en dat we ze een betere toekomst kunnen bieden. Een toekomst vol hoop. Ook voor de kinderen van Berd.

Steun onze opvang in Armenië!
Mission Possible Berd AMAA-Team

Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!