Mission Possible / Constructie Dagopvangcentrum | Berd Armenië
Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!

Mission Possible Armenië Berdn

Buitenschoolse opvang in Berd

Het is zo’n 1,5 uur rijden van Ijevan naar Berd, een plaats in het noordoosten van Armenië aan de grens met Azerbeidzjan. De afstand bedraagt 60 km maar je moet wel een bergpas over. Het uitzicht is adembenemend. Onderweg komen we veel vrachtwagens tegen met militairen. “Aflossing van de wacht” zegt Armen, onze chauffeur. “Om de twee week worden de militairen die de grens bewaken afgelost”. Het is ruim anderhalf jaar geleden dat de oorlog uitbrak tussen Azerbeidzjan en Armenië over de enclave Nagorno Karabakh. Maar ondanks een wapenstilstand is het nog steeds onrustig in de regio.

Deze keer reis ik samen met Aren. Hij is directeur van de organisatie AMAA met wie wij veel samenwerken in Armenië. In Berd ondersteunen we net als in Ijevan een buitenschools opvangproject. Kinderen uit kansarme gezinnen worden hier opgevangen, krijgen een maaltijd en nemen deel aan verschillende lessen en krijgen huiswerkbegeleiding. Daarnaast zijn er sport- en spelactiviteiten.

Mission Possible Berd buitenschoolse opvang
Mission Possible Berd buitenschoolse opvang

Voortgang

Omdat het gebouw waar de buitenschoolse opvang plaatsvindt veel te klein is, is een paar jaar geleden besloten om een nieuw gebouw neer te zetten. De oorlog gooide roet in het eten en de bouw moest niet alleen worden uitgesteld, ook de bouwtekening moest worden aangepast. Vanwege oorlogsdreiging moet elk nieuw gebouw verplicht een schuilkelder hebben.

Vorig jaar april hebben we symbolisch de eerste steen gelegd (Klik en lees meer hier) en ik ben benieuwd hoe het er met de bouw voor staat.

In vergelijking met de laatste keer dat ik Berd bezocht is er veel voorgang gemaakt. De contouren van het gebouw zijn inmiddels zichtbaar. Op de 2e etage moet het laatste beton nog worden gestort en dan kan worden begonnen met het dak. “Er zit hier wel twee keer zoveel beton in, in vergelijking met een normaal gebouw van dezelfde afmetingen” zegt de aannemer. “Dat komt niet alleen door de extra veiligheidseisen in verband met beschietingen, maar ook vanwege het ontwerp van het gebouw”.

Mission Possible Berd buitenschoolse opvang
Mission Possible Berd buitenschoolse opvang

Opening

Het ontwerp van het gebouw is inderdaad anders en moderner dan andere gebouwen in Berd. Er moet nog een hoop gebeuren en de opening staat gepland in september. “Eind augustus zijn we klaar. Het beton storten heeft veel tijd gekost, maar dat is bijna klaar. Als straks het dak er op zit gaat het snel” wordt mij verzekerd door de aannemer. Ik ben benieuwd!

Mission Possible Berd buitenschoolse opvang
Mission Possible Berd buitenschoolse opvang

Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!