Mission Possible / Comfortabel leven | Column
Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!

De kranten hier staan vol over inflatie en oplopende gasprijzen. Op sociale media vliegen de bespaartips je om de oren. Was je een aantal jaren geleden nog een echte krent als je vertelde dat je de kachel op 18 graden had, vandaag zijn de mensen die koud douchen helden. Het kan verkeren. De huidige economische toestand van ons land is het gesprek van de dag.

Hoe anders is dat in Rusland. Ook daar rijzen de prijzen de pan uit en is er sprake van grote inflatie. Op dit moment is de inflatie ruim 16%. Maar de mensen die wij in Rusland spreken reageren totaal anders op deze situatie dan dat wij hier om ons heen merken. Hun houding ten opzichte van tegenspoed is fundamenteel anders. Men is nonchalant en haalt de schouders op. Ondanks de veel duurdere boodschappen en andere prijsstijgingen hoor je de mensen er amper over. Dit heeft een minder fraaie oorzaak. Er is al zoveel rampspoed over dit volk gekomen in de afgelopen eeuw, dat men nergens meer op hoopt in dit leven. Aan de ene kant is dat diep triest. En tegelijk zit er een enorme schoonheid in. Zoals er wel vaker schoonheid verborgen ligt in verdriet.

Want waar ligt onze zekerheid? Toch niet in ons eigen comfort? In de Bijbel lezen we dat de Heere Jezus nog geen kussen had om zijn hoofd op neer te leggen. Er wordt nergens gesproken over een comfortabel leven. Sterker nog, er wordt gewaarschuwd voor het teveel vergroeien met de rijkdommen van deze wereld. Voor het vertroebelen van het zicht op wat er nog voor ons in het verschiet ligt. De uitdaging in de huidige tijd kan zijn om onze aangewende leefstijl los te laten en te kijken of we terug kunnen schakelen. ”Want wij hebben hier geen blijvende stad, maar wij zoeken de toekomstige.” Hebreeën 13:14

Laten wij, juist als christenen in de huidige samenleving, vertrouwen uitstralen. Vertrouwen op de zorg van onze Vader voor ons, hoe moeilijk dat soms ook is. Laat dat aanwezig zijn in onze gesprekken, in onze houding. Niet ter eer van ons, maar zodat steeds meer mensen mogen zien, dat je pas écht comfortabel kunt leven als je de zekerheid van ons leven bij Hem zoekt.


Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!