„Azerbeidzjan laat ons de hongerdood sterven”
Azeri’s laten nauwelijks voedsel- en hulptransporten toe tot enclave
In Nagorno-Karabach verslechtert de situatie met de dag. Al sinds december blokkeren Azeri’s de enige toegangsweg tussen Armenië en de enclave. Nu laten ze ook geen voedseltransporten meer door.
„Mijn tienjarig zoontje heeft zojuist de twee broden, die ons gezin dagelijks op rantsoen krijgt, opgehaald”, zegt Anahit Danielyan. Ze is hoofd van een kleuterschool in Stepanakert, de hoofdstad van de etnisch Armeense enclave Nagorno-Karabach. Haar man is momenteel ook van huis. „Hij loopt naar een naburig dorp om te kijken of daar nog eten valt te halen.”
Vermeende milieuactivisten, gesteund door Azeri’s, blokkeerden in december de Laçin-corridor; de enige toegangsweg vanuit Armenië tot Nagorno-Karabach. Na schermutselingen aan de grens, waarbij doden vielen, sloot Azerbeidzjan de corridor verder af: eerst met strenge controles, in april met een checkpoint en in juni helemaal. Ook wagens van het Rode Kruis komen er bijna niet meer doorheen.
Nu ontstaan overal tekorten. Supermarkten en apotheken zijn zo goed als leeg. „We leven hier nog enkel op brood, tomaten en aardappels”, zegt Danielyan. „Aan babyvoeding en medicijnen valt niet meer te komen. Als een patiënt een medicijn nodig heeft, vraagt hij buurtgenoten. We helpen elkaar.”
Maar de situatie wordt nijpender. Auto’s staan stil door brandstoftekorten. Het openbaar vervoer rijdt niet meer. In dorpen kunnen mensen nog groenten verbouwen en koeien slachten. Maar het lukt hen niet om dat voedsel met paard en wagen naar de stad Stepanakert –tientallen kilometers verderop– door de bergen te transporteren.
„Dit houden we niet langer vol”, zucht Anahit. „Over een paar maanden valt de winter in. Dan verwachten we extreme kou. Hoe moet dat zonder gas en elektriciteit?”
De elektriciteitsvoorziening wordt iedere dag steeds twee uur beschikbaar gesteld; vervolgens sluit Azerbeidzjan die vier uur af. Maar zelfs tijdens de uren dat de verbinding het zou moeten doen, is die uiterst onstabiel, zo blijkt. Tijdens het gesprek valt de onlineverbinding voor twintig minuten uit.