Mission Possible / Albina | Tsjeljabinsk, Rusland
Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!

In het werk dat ik doe voor Mission Possible kom ik schrijnende verhalen tegen. Vaak is er sprake van alcoholverslaving en mishandeling. Waarom geven mensen daaraan toe als ze daarmee hun kinderen, hun omgeving en zichzelf schaden? Dat heeft bijna altijd te maken met hun voorgeschiedenis, hun eigen opvoeding. Zo ook het verhaal van Albina. Zij heeft een moeilijke jeugd achter de rug. Als ze met meerdere moeilijke situaties wordt geconfronteerd, begint ze te drinken, net als haar moeder. Wat is het dan krachtig als iemand besluit om hulp te zoeken en aan zichzelf wil werken! Iemand die zichzelf overwint, is beter dan wie een stad inneemt. (Spreuken 16:32)

Albina

Albina groeit op met haar ouders en haar broertje in een eenvoudig gezin in Rusland. Haar jongste jeugd is gelukkig. Er is warmte, eten en liefde. Het noodlot slaat toe als ze 7 jaar oud is. Haar vader wordt doodgestoken tijdens een ruzie en kort daarna verdrinkt haar jongere broertje. Deze gebeurtenissen trekken diepe sporen in het gezin. Haar moeder kan het verdriet niet aan, ze verdooft zichzelf met alcohol. De jonge Albina staat er alleen voor. Ze voelt zich niet geliefd en niet gezien. Albina is eenzaam.

Om te ontsnappen aan thuis, aan het drinken en de ruzies, trouwt ze op jonge leeftijd met de eerste man die haar ten huwelijk vraagt. En dat lijkt best een goede keuze. Samen krijgen ze in korte tijd drie kinderen. Maar van echte liefde is geen sprake. Op de momenten dat haar man drinkt, is hij gewelddadig naar haar toe. Gelukkig niet naar de kinderen en niet in het bijzijn van de kinderen, maar na 13 jaar in deze situatie te zitten, beslissen ze beiden dat het beter is als ze uit elkaar gaan. De oudste twee kinderen blijven bij hem, de jongste dochter, Arina, gaat met Albina mee.

Echte liefde

En dan komt er een man voorbij die echt van Albina houdt. De liefde is wederzijds. Ze voelt zich gezien en gewaardeerd. Is dit de liefde waar Albina altijd naar op zoek is geweest? Zou ze nu het rustige leven krijgen dat ze zo hard zocht? Ze krijgen samen een zoon. Helaas is bij de geboorte direct duidelijk dat Danil, een hersenverlamming heeft. De zorg voor Danil kost hun beiden veel energie, maar het zijn gelukkige en rustige jaren. Door een gebeurtenis waar de vader van Danil bij betrokken is, belandt hij in de gevangenis.

Nu staat Albina er weer alleen voor met twee jonge kinderen, waarvan eentje veel zorg nodig heeft. Als ze na een tijdje naar zichzelf kijkt, kijkt ze in de spiegel van haar jeugd. Ze is begonnen met drinken. Ze verdoofd zichzelf met de alcohol en is opvliegend en driftig naar haar kinderen. Dit is niet wat ze wil. Niet voor zichzelf en niet voor haar kinderen. Ze gaat op zoek naar hulp, voordat de situatie uit de hand loopt en komt zo bij ons terecht.

Opvangcentrum

In Tsjeljabinsk hebben we als Mission Possible een hulpcentrum voor moeders en hun kinderen die het zelf even niet redden. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van alcoholproblematiek, net als bij Albina. Regelmatig heeft een vrouw ook te maken met zware mishandeling door haar man. Doel van het centrum is om rust te brengen en de band tussen moeders en hun kinderen te versterken. Daarnaast zijn er onze medewerkers betrokken bij het oplossen van de problemen, bijvoorbeeld met de overheid en financiële diensten. Dit doen we om te voorkomen dat moeders de voogdij over hun kinderen verliezen en het leed van de kinderen nog groter wordt. Als de situatie gestabiliseerd is kijken we naar een duurzame oplossing voor de toekomst, waarbij de moeder op eigen benen kan staan en verantwoorde keuzes kan maken.

Hulp vragen omdat je het zelf niet redt, is één van de moeilijkste dingen om te doen. Toch lukte het Albina. Arina gaat nu naar school in de buurt van het centrum. Danil wordt geholpen en krijgt een goed en intensief revalidatie programma. Samen met de begeleiding kijkt Albina naar de toekomst. Wat zijn we dankbaar dat we de mogelijkheden hebben om haar en haar kinderen te kunnen helpen!


Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!