Mission Possible / Actie rondom mobilisatie | Bogotol, Siberië
Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!

Sinds de mobilisatie in Rusland van kracht is, komt de oorlog dichtbij voor de inwoners van dit immens grote land. Mannen worden opgeroepen om te vechten. De samenleving veranderd in rap tempo, de groep gezonde, sterke mannen slinkt. Dit raakt ook onze projecten. Vaders, echtgenoten en zonen vertrekken. Om te vechten of ze vluchten via buurlanden om aan de dienstplicht te ontkomen. Het is goed voor ons als westerlingen om te beseffen dat hier geen sprake van een vrije keuze is.

Ivan en Lena

Afgelopen week hadden we contact met Bogotol. Onze vrienden Ivan en Lena wonen in deze kleine stad in centraal Siberië. Zij werken aan hun zendingsproject. Misschien heb je er wel over gelezen in het magazine van 2022. Daar vertelden we dat Ivan en Lena een wasserette en een naaiatelier zijn gestart. Beide projecten stellen ons in staat om op een laagdrempelige manier in contact te komen met ouders uit probleemgezinnen. Deze gezinnen besparen niet alleen tijd en kosten door naar de projecten te komen, maar ze komen ook uit hun sociaal isolement. En dat is minstens zo belangrijk. Ouders en kinderen worden uitgenodigd om deel te nemen aan activiteiten die door de lokale kerk worden georganiseerd. Daarnaast zijn er jeugd activiteiten en is er een kindergroep.

Ook in Bogotol is de mobilisatie van kracht. Vlakbij ons centrum is de verzamelplaats voor de mannen. Vanaf hier stappen ze op de bus naar de trainingscentra, om daarna door te gaan naar het front. Je kunt je wel voorstellen hoe de sfeer rondom deze verzamelplaats is. Vrouwen en kinderen nemen huilend afscheid van hun geliefde. Zullen ze hem nog terugzien? En zo ja, op welke manier? Er spelen veel vragen in deze gezinnen. De geestelijke nood is hoog.

Lichtpuntjes van Hoop

Ivan en Lena zijn met de jeugdclub van de kleine kerk aan het knutselen gegaan om iets te maken voor de mannen die vertrekken. Ook in deze zware omstandigheden willen we Gods Licht uitstralen. Ze hebben kaartjes gemaakt met een gebed van bemoediging en bekering erop. Deze kaartjes hebben ze uitgedeeld aan de vertrekkende mannen. Dit werd erg op prijs gesteld, niet alleen door de mannen, maar ook door hun familieleden. We hebben verschillende korte gesprekjes kunnen voeren en Lena heeft met de achterblijvers een whatts app groep gemaakt. De komende tijd zullen we contacten met deze families onderhouden.

Uiteraard zijn er geen foto’s van het uitdelen van de kaartjes. Na een tijdje werd ons groepje ook weggestuurd van de verzamelplaats. We hopen en bidden dat het zaad wat gezaaid is, in de harten van deze mannen, vrucht mag dragen en dat zij de Here Jezus mogen leren kennen. Wil jij ook bidden voor de mannen die opgeroepen of gevlucht zijn?

Tikkie Mission Possible Bogotol

Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!