Mission Possible / Een eenzaam meisje in een vrolijke menigte
Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!

Een eenzaam meisje in een vrolijke menigte

Denka zit triest in het midden van de menigte, verontrust door haar zorgen.

Babyboxen zijn een sleutel om de moeders in deze dorpen te bereiken
Mission Possible Babybox Bulgarije

We reden met het Mission Possible-team in de Turkse regio van Zuid-Bulgarije. Langs de weg zijn er velden en kersenboomgaarden, waar de meeste mensen hier hun brood mee verdienen. Het leven is arm, maar de ellende is niet zo extreem als in de sloppenwijken in de meer noordelijke gebieden.

Ons busje, vol met babybox dozen, stopte voor een kleine kerk. Tsonka, de contactpersoon, wachtte op ons. Ze had vijftien moeders uitgenodigd die een pasgeboren baby hadden of verwachtten.

Terwijl ze op hen wachtte, sprak onze werker Daniela met Tsonka:

“De moeder van een pasgeboren kind heeft het gevoel dat ze er alleen voor staat en weet niet wat ze moet doen. Het is belangrijk om iemand te hebben om naar toe te gaan. We komen om haar te helpen en te zegenen, zonder iets van haar te willen. Op deze manier wordt vertrouwen opgebouwd. De moeders worden aangemoedigd om over haar problemen te vertellen en op een dag zal ze naar de kerk komen. Babyboxen zijn een sleutel om de moeders in deze dorpen te bereiken.”

Er kwamen veel meer mensen dan we hadden verwacht! De kamer en de hal zaten vol met moeders, grootmoeders, kinderen en ook vaders. Eerst onderwees Daniela de moeders, toen begonnen we de dozen uit te delen en voor de gezinnen te bidden.

Te midden van de vrolijke en luide menigte vrouwen zat een jonge, verdrietige aanstaande moeder, leunend op haar handen. Daniela nodigde haar uit om apart met haar te praten.

Hier is het verhaal van Denka:

Mission Possible Bulgarije Roma

Elk Bulgaars Roma-meisje heeft een droom: een mooie bruid worden met een prachtige jurk, geweldig kapsel en een driedaags huwelijksfeest! Zo zien de Roma-bruiloften in Bulgarije er meestal uit! De families investeren hier alles in, ondanks hun gebrek.

Denka is vijftien jaar oud. Ze is een mooie meid. Ze is gestopt met school en is zes maanden zwanger. Een jaar geleden ging ze wonen bij Alexander, een jonge man uit hetzelfde dorp.

– Hij was twintig en vond me erg leuk.

– Heb je de bruiloft gevierd? Vroeg ik, in de verwachting dat Denka zou vertellen over haar jurk en het vrolijke feest.

– Nee, ik ben net bij zijn gezin gaan wonen. Maar nu wil Alexander’s moeder me daar niet langer. Ze sloeg me en zei: “Ga naar je huis!”

– Wat doet Alexander nu? Komt hij je bezoeken? ‘

– Hij doet niets, hij blijft gewoon thuis. Hij wil niet voor de baby zorgen.

– Maar hoe kun je voor een kind zorgen?

Denka haalde haar schouders op.

– Ik denk dat mijn vader en moeder zullen helpen.
– Werken ze?
– Nee.
– Hoe verdien je je brood?
– We plukken kersen in de zomer.

Leven zonder doel en dromen …

Denka en vele andere meisjes wonen in een klein afgelegen dorp en kijken de hele dag tv, zijn verveeld en ongelukkig. Ze zijn gemakkelijke slachtoffers voor werkloze, gewetenloze mannen.

Het binnenkort geboren kind zal door Denka’s moeder moeten worden opgevangen. Maar wat als Denka een andere man van dezelfde soort ontmoet die belooft dat ze zullen trouwen, en hetzelfde opnieuw gebeurt…

De kerk is de enige plaats waar jongemannen leren over eer, eerlijkheid en verantwoordelijkheid, waar hun hart en gedachten worden veranderd door het geloof in Jezus.

– Wil je dat je kind God leert kennen en zal leven volgens Gods wil?

– Ja, dat wil ik.

– Daarom is het belangrijk dat je naar de kerk gaat, tot God bidt en Hem in je hart uitnodigt. Wil je dat ik voor je bid?

Denk in jullie gebeden aan Denka en andere meisjes zoals zij wiens leven zonder doel en dromen is. En wij bij Mission Possible zullen kerken helpen het licht en zout in hun gemeenschappen te zijn.

Denka wacht op het ontvangen van een babybox van Roumen Ivanov en Irina Grigorova.

Ondersteun ook ons Babybox programma!

Help ons dit verhaal te vertellen en deel het via je socials!