Mission Possible / Nieuws  / Jeugd Oude Kerk Ermelo terug van werkvakantie Armenië
Jeugd Oude Kerk Ermelo bij Genocide monument inJerevan

ERMELO Acht dagenlang waren 28 vrijwilligers van de Oude Kerk uit Ermelo te gast bij hulpverleningsorganisatie Mission Possible in Armenië. In het stadje Ijevan op zo’n 130 km ten noordoosten van Jerevan hebben zij hard gewerkt aan het renoveren van een aantal ruimtes. Deze ruimtes zullen o.a. voor het buitenschoolse opvangprogramma voor kinderen uit probleemgezinnen gebruikt gaan worden. Ook werd een 80 meter lang metalen hekwerk lang geverfd en was er een programma georganiseerd voor de kinderen.

Direct na aankomst op het vliegveld Zvartnots in Jerevan werd een bezoek gebracht aan het nationale genocidemonument van Armenië. Volgens directeur van Mission Possible een ‘must-see’ voor iedereen die voor de eerste keer Armenië bezoekt. De missie van het museum is ‘het begrijpen van de Armeense genocide en een belangrijke stap in het voorkomen van soortgelijke toekomstige tragedies, in overeenstemming met het idee dat zij, die het verleden vergeten, zijn gedoemd het te herhalen’. De foto’s en de verhalen van de gids maakten erg veel indruk.

Na een korte stop bij het meer van Sevan kwam de groep ’s avonds aan in Ijevan niet ver van de grens met Azerbeidzjan. Zondag is daar de kerkdienst bezocht, werd een wandeling door het stadscentrum gemaakt en alvast de werklocatie bekeken. In de dagen erna is hard gewerkt. Muren slopen, gipswanden plaatsen, stukadoren en schilderen. Ook zijn er een aantal gezinnen bezocht van kinderen die de buitenschoolse opvang bezoeken.

Deze bezoeken maakten veel indruk. Aan de buitenkant is vaak de armoede niet te zien. Maar als je bij de mensen binnenkomt en hun verhalen hoort voel je de problemen en de zorgen die ze hebben. In sommige woningen ontbreken elementaire voorzieningen zoals douche. Mensen hebben te weinig inkomen voor medische zorg en voor brandhout. Juist voor deze gezinnen is de kerk in Ijevan een buitenschoolse opvang begonnen. Na school komen de kinderen naar de kerk en krijgen ze een maaltijd. Daarna wordt er huiswerk gemaakt en zijn er extra lessen en handvaardigheid. Ook is er veel aandacht voor sport en spel en wordt er in de zomer een vakantiekamp georganiseerd.

De gezinnen worden thuis bezocht door een maatschappelijk werkster. “Wij willen niet dat kinderen vanwege de armoede thuis achter raken op school.” zegt Albert, voorganger van de kerk. “Met onze activiteiten zorgen wij ervoor dat kinderen de school afmaken en hun talenten ontwikkelen. Voor de ouders van deze kinderen is de buitenschoolse opvang een enorme ondersteuning. Ze weten nu dat zij er niet alleen voor staan met hun problemen.”

Ter afsluiting werden er een aantal heesters geplant. De laatste heester werd als afscheidsceremonie gezamenlijk geplant door Albert Paytyan, de voorganger van de kerk in Ijevan, en Peter Verbaan, de voorganger van de Oude Kerk uit Ermelo. In zijn speech bedankte Albert de groep voor hun tomeloze inzet. Als herinnering kreeg hij een beschilderde lei en een mozaïek met de Armeense en Nederlandse vlag.

Meer weten over deze werkvakantie? Lees hier de dag verslagen.