Mission Possible / Nieuws  / Inwoonster Terschuur op bezoek bij de Roma in Bulgarije

Inwoonster Terschuur op bezoek bij de Roma in Bulgarije 

TERSCHUUR Zo vul je een formuliertje in op een website van een hulporganisatie en zo sta je midden in een Roma dorp in Bulgarije. Het overkwam de 21-jarige Esther van den Brink uit Terschuur. Afgelopen week ging zij op kraambezoek bij Roma gezinnen in Bulgarije. Aanleiding hiervoor was haar deelname aan een actie voor het Baby Box project van de hulporganisatie Mission Possible waarbij zij als winnares uit de bus kwam.

In het Baby-Box project worden dozen met benodigdheden voor moeder en baby uitgedeeld aan jonge vrouwen. In Bulgarije gaat het vooral om Roma-vrouwen die vaak al op erg jonge leeftijd voor de eerste keer moeder zijn geworden. De dozen bevatten niet alleen verzorgingsproducten en kleding voor de baby maar ook educatief materiaal voor de moeder. Medische zorg en voorlichting zijn een belangrijk onderdeel van het project. Op die manier wordt voorkomen dat Roma-meiden op erg jonge leeftijd al moeder worden, iets wat binnen de Roma-cultuur vaak voorkomt.

“We hebben in twee Roma-dorpjes Baby-Box dozen uitgedeeld. Het was schrijnend om te zien hoe slecht hun levensomstandigheden waren. Geen stromend water, nauwelijks inkomen. Met z’n allen in één kleine kamer.” vertelt Esther. “En je kunt ook duidelijk zien dat baby’s ondervoed zijn. Sommigen zijn veel te klein voor hun leeftijd”. Esther is van plan om binnenkort met een opleiding kraamzorg te gaan beginnen. “Het is mooi om te zien hoe door het programma van Mission Possible een positieve verandering plaatsvindt. In de dorpen waar waar Mission Possible al langer actief is waren de omstandigheden aanmerkelijk beter. Het is echt iets van de lange termijn.”

Al sinds 1998 ondersteunt Mission Possible de Roma-gemeenschap in Bulgarije. In vijf dorpen wordt elke winter een gaarkeuken geopend voor 200 kinderen. Er zijn onderwijsprogramma’s en sinds 2006 is een project gestart voor de oudere meisjes. Dit project is gericht op integratie van Roma in de burgermaatschappij.