Mission Possible / Bulgarije  / Welbestede herfstvakantie voor jeugd Westerkerk Ermelo
Werkvakantie jeugd Westerkerk Bulgarije

ERMELO Acht dagen lang was de jeugd van de Westerkerk in Ermelo te gast bij hulpverlenings-organisatie Mission Possible in Bulgarije.  In het dorpje Xristo Danovo op zo’n 125 km ten oosten van Sofia hebben zij hard gewerkt aan het opknappen van een kerkgebouw van de Rom a-gemeenschap. Een ervaring die ze niet snel zullen vergeten. Naast het klussen is een programma georganiseerd voor de kinderen in het dorp. Om de reis en de werkzaamheden te financieren heeft de jeugd door het organiseren van allerlei acties € 16.000 opgehaald.

Direct na aankomst werd een bezoek gebracht aan de Roma-gemeenschap in Xristo Danovo en werd de bouwlocatie geïnspecteerd. Zondags is een Roma kerkdienst bezocht in het dorpje Pevcite de jeugd een actief aandeel in had met zang.

In de dagen daarna is er hard gewerkt.  Door de grote inzet van de jeugd moest de planning regelmatig worden aangepast en konden zelfs extra werkzaamheden worden gedaan in het naburig gelegen dorpje Karnare.  In dat dorpje werden ook Roma gezinnen thuis bezocht.  En dat maakte veel indruk. “Met z’n tienen op 4 vierkante meter! Geen stromend water”.

Op woensdag was er een excursie georganiseerd naar het monument op de Shipka pas die voor de Bulgaren een grote historische betekenis heeft. Hier vond in 1877 de belangrijkste slag plaats van de bevrijdingsoorlog, waar veel Russische en Bulgaarse soldaten sneuvelden tijdens de verdediging van de pas tegen het Ottomaanse leger.

Het afscheid nemen van de Roma in Xristo Danovo was zwaar en emotioneel. “Het voelde alsof ik mijn kleine broertje achter moest laten, en normaal huil ik niet zo snel maar nu was het anders. Ik vond het een van de heftigste dingen die ik ooit heb meegemaakt “

Zondag 4 november organiseert de jeugd naar aanleiding van hun werkvakantie een jeugddienst in de Westerkerk in Ermelo, aanvang 10:00 uur.