Mission Possible / Nieuws  / Winters avontuur voor Stichting Mission Possible

In 9 dagen heen en weer naar Finnmark, de noordelijkste provincie van Noorwegen

UITHUIZEN Een tocht van zo’n 7.000 km, kris kras door Scandinavië naar Finnmark in negen dagen tijd. Dit alles om aandacht te vragen en geld op te halen voor het baby box project van de organisatie Mission Possible. Dat de tocht gaat plaatsvinden hartje winter maakt de uitdaging alleen maar groter.

ScanCoveryTrial

De ScanCoveryTrial is een autotoertocht die in negen dagen tijd kris kras door Scandinavië gaat. Zo’n 7.000 kilometer onder omstandigheden met veel sneeuw, ijs en temperaturen die kunnen dalen tot wel minus 40 graden Celsius. Strikte naleving van de verkeersregels zijn van essentieel belang voor het wedstrijdelement. Er doen zo’n 100 teams mee, waarbij elk team individueel en per etappe op GPS-coördinaten een ideale tijd moet rijden. Vooraf is niet bekend hoe de route loopt. Wel is bekend dat deze editie van de ScanCoveryTrial de noordelijkste provincie van Noorwegen, Finnmark zal aan doen.

Mission Possible neemt voor de derde keer deel aan de ScanCoveryTrial. Bert Dokter, initiatiefnemer van Mission Possible Nederland: “Het is een fantastisch avontuur maar ook een enorme uitdaging. De natuur is schitterend maar het is ook een zeer vermoeiende tocht. Wij zijn door de organisatie uitgekozen als goed doel en hebben daarom een gratis inschrijving gekregen. Alle donaties gaan naar Mission Possible. De totale kosten voor een doos inclusief de bezorging, de voorlichting en de zorg voor moeder en baby bedragen € 50. Natuurlijk kan er ook een ander bedrag worden gedoneerd. Groot of klein, eenmalig of structureel, elke bijdrage is welkom!”.

Het Mission Possible team bestaat deze keer uit drie auto’s. Naast het team bestaande uit Martin Boeije uit Waalwijk en Bert Dokter uit Uithuizen doen ook mee Vincent van der Steen en Mark Veenstra uit Sneek en Henk en Aaltje Bolhuis, eigenaar van Hoveniersbedrijf de Wilde Appel in Uithuizen.

Bert Dokter is blij met hun deelname. “Voor ons is deze actie heel belangrijk. Het stelt ons in staat om aandacht te vragen en geld op te halen voor onze hulpverlening aan kinderen uit probleemgezinnen en tienermoeders in o.a. Bulgarije, Rusland en Oekraïne. Alledrie de auto’s hebben dezelfde bestickering. Met deze actie richten we ons met name op ons Baby box project. Naast een speciale Facebook-pagina maken we een blog met reisverhalen en foto’s en filmpjes van onze tocht. De start is op 5 januari en we hopen op 14 januari weer aan te komen in Nederland“.

In het Baby-Box project worden dozen met benodigdheden voor baby’s en hun jonge moeders uitgedeeld in Bulgaarse Roma dorpen en in Rusland. In Bulgarije gaat het vooral om Roma-vrouwen die vaak al op erg jonge leeftijd voor de eerste keer moeder zijn geworden. In Rusland zijn het vooral jonge moeders die zijn opgegroeid in een weeshuis of in een gebroken gezin en nauwelijks voorlichting hebben gehad. In het project worden moeders getraind om andere moeders in hun omgeving tot steun te zijn. De BabyBox dozen bevatten niet alleen verzorgingsproducten en kleding voor de baby maar ook educatief materiaal voor de moeder. Medische zorg en voorlichting over opvoeden van kinderen, hygiene en voeding zijn een belangrijk onderdeel van het project.