Mission Possible / Bulgarije  / HET TUBHUIS EN MISSION POSSIBLE GAAN SAMENWERKINGSVERBAND AAN IN BULGARIJGE

UITHUIZEN Afgelopen week brachten Henk en Aaltje Bolhuis een bezoek aan de hulporganisatie Mission Possible in Bulgarije. Beide zijn eigenaar van hoveniersbedrijf de Wilde Appel en het Tubhuis. Het doel van de reis was het onderzoeken van de mogelijkheden om in Bulgarije hottubs te laten maken en die in Nederland te verkopen. Met de winst zal het Baby-Box programma van Mission Possible worden ondersteund.

In het Baby-Box project worden dozen met benodigdheden voor moeder en baby uitgedeeld aan jonge vrouwen. In Bulgarije gaat het vooral om Roma-vrouwen die vaak al op erg jonge leeftijd voor de eerste keer moeder zijn geworden. De dozen bevatten niet alleen verzorgingsproducten en kleding voor de baby maar ook educatief materiaal voor de moeder. Medische zorg en voorlichting zijn een belangrijk onderdeel van het project. Op die manier wordt voorkomen dat Roma-meiden op erg jonge leeftijd al moeder worden, iets wat binnen de Roma-cultuur vaak voorkomt.

“We hebben bij twee Roma gezinnen een Baby-Box uitgedeeld. Het was schrijnend om te zien hoe slecht hun levensomstandigheden waren. Een gezin met zes kinderen in één kleine kamer. Geen stromend water, nauwelijks inkomen. De moeder was begin twintig maar was op haar elfde al van haar eerste kind bevallen!” verteld Aaltje Bolhuis. “Maar het is mooi om te zien hoe door het programma van Mission Possible een positieve verandering plaatsvindt. In het eerste dorp wat we bezochten waren de omstandigheden aanmerkelijk beter. Mission Possible is daar al meer dan tien jaar actief. Met de verkoop van onze hottubs willen we graag dit programma ondersteunen.”

Mission Possible heeft in Bulgarije een licentie waarmee vak trainingen mogen worden gegeven die worden afgesloten met een door de overheid erkend vakdiploma. Het is de bedoeling om in de nabije toekomst aan de productie van hottubs een leertraject te verbinden voor jongeren in Bulgarije.

Al sinds 1998 ondersteunt Mission Possible de Roma-gemeenschap in Bulgarije. In vijf dorpen wordt elke winter een gaarkeuken geopend voor 200 kinderen. Sinds 2006 is een project gestart voor de oudere meisjes. Dit project is gericht op integratie van Roma in de burgermaatschappij. Meisjes leren een vak zoals kapster of kamermeisje. De training wordt afgesloten met een staatsexamen. Inmiddels worden ook vaktrainingen georganiseerd voor administratief medewerker en kok.