Mission Possible

Vaktraining voor Roma in Bulgarije

Een zeldzame gebeurtenis!

Mission Possible Roma BulgarijeVeertien jonge dames met een kapsterdiploma in hun hand die ze tijdens een kerkdienst ontvingen. Het bijzondere aan deze foto is dat deze gebeurtenis plaatsvond in een Oost-Europese Roma-gemeenschap. Daar waar de meeste mensen geen opleiding en geen werk hebben en waar tienermeiden worden uitgehuwelijkt en op veel te jonge leeftijd moeder worden. Velen van hen komen in de prostitutie terecht.....

Sinds vijftien jaar ondersteunt Mission Possible de Roma in Bulgarije met gaarkeukens en alfabetiseringslessen. De laatste jaren worden er ook vaktrainingen gegeven. Daarbij werken we samen met lokale Roma-kerken. Die kerken hebben een visie en begrijpen wat nodig is om de vicieuze cirkel van ellende en criminaliteit die generaties lang zoMission Possible Roma Bulgarije karakteristiek is voor deze gebieden te doorbreken. Er is een innerlijke verandering in mensen nodig, opleiding en veel ondersteuning voor kinderen en tieners in de kerk. Deze kerken zijn lichtpunten in de Roma-gemeenschappen. Mensen van alle leeftijden komen naar de kerk toe. De kerken zijn een tweede huis geworden voor Roma-gezinnen en de veranderingen zijn duidelijk zichtbaar. Maar de Roma-kerken zijn niet in staat om alle activiteiten die worden georganiseerd zelf te onderhouden. In de meeste gevallen zorgt Mission Possible voor de financieën terwijl de kerken voor de vrijwilligers en het onderdak zorgen.

De uitreiking van de diploma's was voor de hele kerk een blije gebeurtenis. Deze opleiding heeft een grote impact op levens van deze meiden en zorgt voor een blijvende verandering in de Roma-gemeenschap.

Mission Possible Roma BulgarijeDe training die 120 uur duurt is officieel erkend en goedgekeurd door de Bulgaarse overheid. Naast de kapster training worden er voor de meiden cursussen georganiseerd op het gebied van evangelisatie en pastorale zorg. Marina is de docente. Zij staat bekend als de kapster die ook evangeliseert. Zij zegt "Dit werk is zoveel meer dan alleen maar haar knippen. Veel klanten vertellen hun persoonlijke verhaal en hun problemen als ze worden geknipt. Ik kan ze geestelijk ondersteunen en het komt voor dat ik met hen bidt."

Lees meer

1 uur training kost 3,50 Euro.     Doneer nu