Mission Possible

Onze kinderen in Oefa

Voormalige straatjongens nu vrijwilligers!

Op de foto’s zie je Aydar, opgegroeid in een staatsweeshuis en Kostya, opgegroeid op de straat.

Mission Possible Opvang Oefa Kostya Mission Possible Opvang Oefa Aydar
   

Jaren geleden kregen Aydar en Kostya regelmatig onderdak in onze opvang. Toen was ons leven samen met hen één grote strijd. Ze liepen weg, gingen niet naar school, waren onder invloed van drugs of alcohol, waren betrokken bij vechtpartijen en werden regelmatig opgepakt door de politie. Maar nu? Nu zijn ze onze vrijwilligers. Als wij druk zijn met de club voor moeders passen zij op de kinderen. En dat niet alleen. Dit voorjaar hebben ze een training afgerond op een zendingsschool en zijn ze in voorbereiding om af te reizen naar Kenia. Daar gaan ze in augustus meehelpen met een zomerkamp voor weeskinderen. Soms verliezen we de moed als we na jaren hard werken geen resultaat zien. Maar alles op Zijn tijd! Wij zijn dankbaar dat we deze twee voormalige straatjongens hebben mogen helpen de juiste keuze te maken. Aydar en Kostya, heel veel succes!

Mission Possible Opvang Oefa Mama club "Neem dit meisje mee. Zij is onze ergste geval!"

 


Mission Possible Opvang OefaAygul kwam bij ons toen ze uit het opvanghuis van de stad werd gezet. Ze was agressief naar één van de verpleegkundigen en de maatschappelijk begeleidster had ons gebeld: "Aygul is het ergste geval dat we hier hebben.  Als je haar niet mee neemt, zullen we haar de voogdij over haar kind te ontzeggen."


Een complete verandering na een moeilijk jaar


We namen het risico. Aygul en haar baby kwam in ons appartement te wonen. Het jaar wat daar op volgde, toegegeven, was erg moeilijk. Aygul had regelmatig uitbarstingen van woede, liep weg  en verbleef bij druggebruikers - en gebruikte zelf ook drugs. Maar toen ontmoette ze God en nu is ze als een nieuw persoon. Aygul is compleet veranderd en is nu een prachtige moeder voor haar dochtertje.


Hoe kan men leven van $ 50 per maand?


Maar Aygul had nog een probleem: hoe kon zij zichzelf en haar baby leven van 3.000 roebel ($ 50) per maand? Dit was de maandelijkse toelage die ze kreeg.

De situatie is onmogelijk voor een alleenstaande moeder die geen familieleden heeft om haar te helpen. Wat als ze ook nog schulden, zoals Aygul? Om werk te zoeken en een baan te hebben moet ze opvang voor haar kind hebben. Maar wat als er geen plaatsen beschikbaar zijn, of het kind nog te jong is?


We naaien tassen!


We gestart met een nieuw project om Aygul en andere alleenstaande moeders te helpen een inkomen te verdienen en niet volledig afhankelijk zijn van onze hulp. We naaien tassen! Terwijl de ene moeder de tassen naait, zorgt de ander voor de kinderopvang.

De eerste partij tassen is al verkocht en de eerste salarissen zijn betaald!

Mission Possible Opvang Oefa Mission Possible Opvang Oefa
   


Richting een onafhankelijk leven


Aygul huurt nu een klein appartement, warbij we haar geholpen hebben om een huurtoeslag te krijgen. Ze zorgt voor haar dochter en komt tot ons centrum te tassen naaien. Geleidelijk is ze haar schulden aan het af betalen.

Maatschappelijk werkers die met Aygul bekend waren zijn verbaasd over haar verandering. Deze verandering is echter niet vanzelf gegaan. Het vereist de inzet van twee psychologen, een arts, een advocaat, en talloze gesprekken, voortdurende begeleiding en toezicht van onze kant. Maar boven alles, het vereist Gods wonderlijke werk!

Mission Possible Opvang Oefa"We hopen en bidden dat wat er is gebeurd in het leven Aygul ook gaat gebeuren met al die meisjes en jonge moeders", zegt Natasha, die het werk in Ufa (foto rechts) leidt. Moeders krijgen regelmatig hulp. Dit jaar heeft onze opvang voor tien moeders, zeventien babies en negen verweesde tieners onderdak geregeld. Iedereen zou anders dakloos geweest. 
Ondersteun onze opvang in Oefa 
  
DoneerClub voor jonge moeders

 


Mission Possible Opvang Oefa

In Ufa  hebben we een club voor moeders georganiseerd. Jonge moeders, soms nog tiener en vaak komen ze uit probleemgezinnen. En onze club blijft groeien! De meiden nemen hun vriendinnen en kennissen mee want ze weten dat er naar hen wordt geluisterd, dat ze worden geholpen en dingen kunnen leren over de opvoeding.

De laatste keer waren er drie jonge aanstaande moeders. Wij hebben met hen gepraat over hun nieuwe rol, over de niet eenvoudige rol van moeder zijn, over verantwoordelijk-heid en over de hulp die wij kunnen bieden. Wij helpen hen met kleding die lokaal wordt ingezameld. En met babyvoedsel en pampers. En we geven consultatie via onze jurist en psycholoog.

 

Maar het belangrijkste is dat deze jonge (as) moeders weten dat er mensen zijn die om hen geven, die er altijd voor hen zijn en tijd voor hen vrij maken. Voor hen is dat belangrijk. Voor de meeste van deze jonge moeders betekent hun beslissing om hun kind geboren te laten worden en niet af te staan ruzie met de familie en met de vader van het kind. Regelmatig resulteert dat in verbreking van de contacten.

Het is belangrijk voor hen ondersteuning en aandacht te krijgen en de bevestiging dat ze door moeder te worden de juiste keuze hebben gemaakt. Wij zijn natuurlijk erg blij voor hun moedige keuze, ondersteunen hen waar mogelijk en bidden voor ze.  En je ziet op de foto hoe gelukkig ze zijn!

Ondersteun onze opvang in Oefa   Doneer

 

 


 

"Of ik of het kind!"
Mission Possible Opvang UfaEr was eens een gezin – papa Nikolai, mama Natascha met twee kinderen, eentje van 4 en eentje van twee. En zoals wel vaker voorkomt in een gezin komt mama  erachter dat ze weer zwanger is! Dat is goed nieuws zou je zeggen, iedereen blij! Maar zo eenvoudig was het helaas niet…. Papa zei “Of ik of het kind!” De moeder van Natascha zei “Jullie wonen in mijn appartement. Ik heb genoeg aan twee kleinkinderen”. Kennissen van Natascha vertelden haar “Wat doe je jezelf aan. Een derde kind, dat wordt armoe lijden!” Maar Natasha zei “Maar dit is een kind. Dat kan ik zomaar niet weg laten halen….”. Er werd niet naar haar geluisterd. Haar man ging er vandoor. Haar moeder liet haar achter en ging ergens anders wonen. Kennissen lieten haar in de steek. Het voedsel raakte op. Er volgenden maanden van honger en tranen maar ook hoop. Toen ze bijna geen kracht meer had typte ze op internet de woorden : “hulp aan kinderen”. En de eerste organisatie die voorbij komt is Mission Possible. Natascha belt en Mission Possible komt direct langs. In het appartement is geen kruimel te eten, er is geen zeep, geen waspoeder, niets. En over 2 weken is Natascha uitgeteld. Het was maar goed dat haar beide kinderen naar de kleuterschool gingen en daar te eten kregen. Natascha heeft een openstaande rekening bij de

Mission Possible Opvang Ufa

 kleuterschool. Maar ze zijn haar tegemoet gekomen en hebben de kinderen niet van school gestuurd. Wij helpen Natascha en zij krijgt een zoon. Maar tijdens haar verblijf in het ziekenhuis wordt één van haar kinderen door de jeugdzorg in een weeshuis geplaatst. Daar loopt het een infectie op en wordt naar het ziekenhuis gebracht. Natascha kan van de stress haar baby niet zelf voeden. Ze laat haar baby achter en laat zich opnemen in het ziekenhuis waar haar andere kind is opgenomen. Probleem na problem. En al die tijd is er niemand van haar familie in de buurt. Wij zijn God dankbaar dat wij de mogelijkheid hebben gekregen om Natascha te helpen. Natascha is nu thuis , met haar drie kinderen.  Dat heeft ons veel juridische strijd gekost. Maar het heeft er toegeleidt dat op dit moment Natascha een moeder is van drie zoons. Een moeder die vocht voor haar kinderen. En wij zijn er zeker van dat God haar daarvoor zal belonen.Ondersteun onze opvang in Oefa   Doneer 


Lijmsnuivende tieners worden behandeld en herstellen

Mission Possible OefaToen Arthur bij ons kwam kon hij nauwelijks staan. Zijn mond, keel en neusgaten waren bedekt met etterende wonden als direkt gevolg van lijm snuiven. Hij had hoge koorts en we belden de ambulance om hem naar het ziekenhuis te brengen. Hij sliep vier dagen en nachten achter elkaar en werd alleen wakker om iets te drinken. Arthur herstelde maar het lijm snuiven en het leven op straat hadden hun tol ge-eist van zijn gezondheid. Zelfs nadat hun lichamen zijn hersteld van dergelijk misbruik hebben kinderen als Arthur een lange weg te gaan. Het is erg moeilijk voor deze tieners, die jaren op straat hebben doorgebracht, om weer aan een normaal leven te wennen. Soms gaan ze weer de straat op maar de meesten komen daarna weer bij ons terug. Met elk van hen hebben we urenlange gesprekken. Het is zo spannend om te zien hoe hun situatie verbetert zodra ze het Goede Nieuws geloven en God toestaan hun levens te veranderen!

Mission Possible Oefa
Stas heeft een groot aantal jaren op straat geleefd. Hij volgt nu een opleiding tot kok en leert lezen! Stas kwam op straat terecht toen hij 11 jaar was en heeft daar zes jaar rondgezworven. Hij woont nu in ons tehuis en volgt een studie tot chef-kok. En dat is voor hem bepaald niet eenvoudig want tegelijkertijd leert hij lezen! Hij is net zeventien jaar geworden. Het was ontroerend om de verjaardagswensen te horen van zijn mede-bewoners in het tehuis: "We hopen dat je een beroemde chef-kok wordt, dat je zult trouwen en nooit weer terug zult gaan naar de straat!"
 
Ondersteun onze opvang in Oefa Doneer  Geslaagd!

Mission Possible OefaVoor een aantal kinderen die wij afgelopen jaren onder onze hoede hebben gehad zit de school er op. Dit jaar zijn geslaagd, Kostya, Zarina, allebei wonen ze in ons opvangtehuis, Jan, een jongen met een lang verleden op straat, Rufina uit een gezin met alcohol en drugsproblemen, Leila uit een weeshuis en Timur uit een probleemgezin. Voor ieder van hen was het bepaald niet eenvoudig. Timur is zelfs enkele keren gestopt met school maar voor zijn examen kwam hij weer tot zichzelf en heeft hard geleerd en met succes! Leila is door haar moeder, die werkt in de prostitutie in Turkije, in de steek gelaten. Leila kwam op straat terecht waar wij haar tegenkwamen. Leila heeft een tijdje bij ons gewoond. Helaas lukte het niet om binnen de gestelde termijn een vervangend gezin te vinden en moest Leila naar een weeshuis. Mar het hele jaar door hebben we contact gehouden en haar geholpen waar mogelijk. En niet zonder resultaat. Leila is niet zo maar geslaagd maar geslaagd met hele hogeMission Possible Oefa cijfers! Het is een heel slim en verstandig meisje. Kostya en Zarina uit ons opvangtehuis hebben extra huiswerkbegeleiding gekregen om een goed resultaat te behalen bij hun examens. En dat is gelukt! Nu bereiden zij zich voor op hun toelatingsexamen. Zarina heeft als beroep naaister gekozen en de droom van Kostya is kok worden. In september beginnen ze met hun nieuwe opleiding. Kostya en Zarina staan op de foto met de directeur van de school. Hij zag het destijds helemaal niet zitten dat onze 'probleem'kinderen bij hem op school zouden komen en wilde hen zelfs niet aannemen. Maar we hebben hem kunnen overtuigen en Kostya en Zarina hebben hun belofte waargemaakt!
Eén van ons.

Mission Possible OefaKortgeleden hebben kinderen uit onze opvang in Oefa een concert gegeven voor weeskinderen. Ze gaven niet alleen een concert maar vertelden ook hun verhaal. Aydar heeft in een weeshuis gewoond totdat hij wegliep. Tijdens het concert sprak hij tot zijn leeftijdsgenoten en begeleidersdie hij tijdens zijn verblijf in het weeshuis altijd lastig viel. Velen hadden tranen in hun ogen toen ze Aydar hoorden vertellen over zijn geloof en de ommekeer in zijn leven. "Mijn ouders waren drugsgebruikers. Ik werd in een weeshuis geplaatst toen ik 1 jaar oud was. Ik heb er altijd van gedroomd om in een gezin op te groeien. Toen ik ouder werd dronk ik wodka en begon met boksen. ik reageerde mijn frustraties en boosheid af door mensen opMission Possible Oefa straat in elkaar te slaan. Op een dag werd ik uitgenodigd naar een club waar kinderen zoals ik hulp kregen. Ik was verbaasd dat iedereen daar zo aardig was en blij. Daar werd mij verteld dat God liefde is." Aydar vertelde over zijn leven op straat en hoe het is als niemand van je houdt. De weeskinderen luisterden aandachtig. De meeste van hen hebben dezelfde ervaringen en ze waren geraakt door het concert en de verhalen. Onze jeugd was het levende bewijs van vernieuwde levens. Als iemand zoals zij kan veranderen betekent dat er voor iedereen hoop is op een nieuwe start.

Ondersteun onze opvang in Oefa Doneer


Een nieuw verblijf voor de jeugd in Oefa!

Mission Possible OefaKortgeleden is onze opvang in Oefa verhuisd naar een nieuwe locatie. Het oude appartement werd te klein en daarnaast had de eigenaar besloten het appartement te verkopen. De verhuizing heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. De verhuurder van het nieuwe appartement, wat we na een vier maand durende zoektocht eindelijk hadden gevonden, trok zich op het allerlaatste moment terug. Het is voor ons erg moeilijk om een geschikt onderkomen te vinden en dan nog de eigenaar ervan te overtuigen dat onze kinderen (met hunMission Possible Oefa straatverleden) zich normaal zullen gedragen. De eigenaar van het oude appartement zette ons letterlijk met onze kinderen en spullen op straat. Gelukkig kregen we hulp van vrienden. Drie dagen woonden onze kinderen in een klein appartement zonder ruimte voor al onze spullen en zonder ruimte om huiswerk te maken. Maar tijdens die dagen heeft God onze gebeden verhoord! We hebben een appartement kunnen vinden wat beter en groter en goedkoper is dan alle appartementen die we voorheen bekeken hadden. Het nieuwe onderkomen heeft twee verdiepingen, met grote kamers en is gelegen in een gunstig rayon van de stad. De kinderen zijn er heel erg blij mee. Maar wat nog belangrijker is: het appartement heeft een normale eigenaar. Toen hij hoorde dat er 8 kinderen in zijn huis zouden komen wonen met allemaal een verleden zei hij: "Acht kinderen? Al zijn het er achttien! Het is voor een goede zaak."


Straatjeugd Oefa geeft uniek 'Jij bent speciaal' concert

Mission Possible OefaTwee maanden duurden de voorbereidingen. Maar liefst vijftien verschillende nummers allemaal voorgedragen door kinderen uit probleemgezinnen waarvan een groot aantal regelmatig op straat verblijft. Er werd gedanst, gezongen, gedichten voorgedragen, er was toneel en een salto-show op een springmatras. Werden ze op straat met de nek aangekeken, nu stonden ze in het middelpunt van de belangstelling en kregen ze applaus voor hun optredens. De kinderen konden hun geluk niet op; het straalde van hun gezichten af! Ze voelden zich trots, Ze waren nodig, werden gewaardeerd en er werd van hen gehouden!

De laatste week voor het concert deed de straatjeugd z'n best om geen lijm te
snuiven, geen drugs te gebruiken en uit de handen van de politie te blijven. Niet altijd even succesvol. Een deel van de acteurs bracht de nacht voor het concert door op het politieburo. En het leek er op dat een aantal optredens niet door zou gaan. Maar gelukkig kon iedereen aan het concert deelnemen.

De kinderen vonden et erg leuk om op te treden. Dit soort activiteiten helpt hen in hun ontwikkeling en geeft hen een doel aan het leven. Momenteel bereiden zij zich voor op het volgende concert.

Mission Possible Oefa Mission Possible Oefa
Mission Possible Oefa Mission Possible OefaOns 'Sociaal Hotel' bestaat 1 jaar.

Ja, het is alweer een jaar geleden dat we ons sociaal hotel hebben geopend voor jongeren op straat. Een mooi moment om even terug te kijken. In dat jaar hebben 34 jongeren bij ons gewoond. Ieder met zijn eigen lot maar ieder ontving van ons hulp. Zelfs als een jongere maar enkele dagen bij ons verbleef bleven we hem/haar volgen. Sommigen zijn teruggekeerd naar huis, anderen zijn in een tehuis geplaats en voor sommigen hebben we een kamer kunnen regelen in een hostel. Maar er zijn er ook die nog steeds op straat leven in portieken en mangaten.

Julia en Zarina waren onze eerste gasten. Ze kwamen allebei op dezelfde dag binnen en hebben het volledige rehabilitatieprogramma doorlopen (hun verhaal vindt u verder op deze pagina). Zij zullen in ieder geval tot het eind van het schooljaar bij ons blijven. Zarina heeft geen plek om naar toe te gaan. Haar moeder is met een man vertrokken naar een dorp en kijkt niet naar haar dochter om. Julia is er nog niet aan toe om thuis te gaan wonen.

Mission Possible OefaEind vorig jaar kwam de 16-jarige Stas bij ons wonen. Het opmerkelijke aan deze jongen is dat hij 10 jaar van zijn leven op straat heeft rondgezworven. Je kunt hem met recht een 'veteraan' van het straatleven noemen. Hij leefde in kelders, portieken en mangaten. Snoof lijm en rookte wiet, bedelde en maakte autolampen schoon bij kruispunten en heeft alle 'charmes' van het straatleven meegemaakt. Het was voor hem verre van eenvoudig om in ons huis te verblijven. Hij was gewend te leven zoals hij wilde en was niet gewend aan dagelijkse routine, schema en school! Maar het leven in ons 'sociaal hotel' was voor hem een goede start! In het begin at hij veel; 's morgens, 's middags, 's avonds, hij bleef maar trek houden. En hij begon te leren en dat was voor de eerste keer in zijn leven! Zijn nivo was van 2-3 klas maar hij vond het leuk. Het wonen in on hotel bracht Stas tot het nemen van een serieuze beslissing. Zijn moeder was ernstig ziek, zij heeft TBC en hij besloot om de laatste maanden van haar leven bij haar te gaan wonen. We hebben regelmatig contact met Stas en we zullen er altijd voor hem zijn.

Ondersteun onze opvang in Oefa DoneerNieuw appartement in Oefa; een veilige haven voor kinderen en tieners.


De werkomstandigheden voor Mission Possible in Oefa zijn verbeterd na veranderingen in de regering. Sinds kort hebben we een certificering van de regering ontvangen die ons opvanghuis heeft uitgeroepen tot 'beste sociale project' in Bashkortostan. Het gaat om ons opvangappartement voor kinderen en tieners die eerder op straat leefden. Het appartement is door iemand van de kerk ter beschiking gesteld.

Mission Possible OefaEen van de bewoonsters is Zarina, 14 jaar oud. Zij leefde in voortdurende angst voor haar geweldadige stiefvader, terwijl ze tegelijkertijd de verzorging op zich nam van haar twee zwaar gehandicapte jongere broers. Toen ze het niet meer kon verdragen vluchtte ze de straat op. In eerste instantie voelde ze zich bevrijd, maar na zes maanden leven op straat, drukte de harde werkelijkheid van het leven op straat zwaar op haar schouders. Terug naar huis was geen optie. Want haar stiefvader had haar moeder de keuze gegeven "Je kiest voor je dochter of voor mij". En haar moeder had niet voor Zarina gekozen. Andere jongeren op straat hadden het heel erg te doen met Zarina en brachten haar naar onze opvang. Toen zij bij ons binnen kwam droeg ze dunne gescheurde kleren en had zij het ijskoud. Dankbaar accepteerde ze een kamer in onze opvang.

Julia, 13 jaar oud, kwam op dezelfde dag als Zarina bij ons binnen. Julia had jaren op straat doorgebracht nadat haar moeder was gestorven en haar vader haar misbruikte. Toen ze aankwam bij ons opvangtehuis was ze doodsbang. Twee weken lang sprak ze nauwelijks een woord. Haar haar was verward en zat vol met luizen. Langzaam begon ze haar hart voor ons te openen en was ze bereid te verhuizen naar onze opvang. NaMission Possible Opvang Oefa hun eerste nacht op de warme zachte matrassen in het opvangcentrum, zeiden de meisjes met tranen in hun ogen, "Wij hebben op wolken geslapen, wij zij in de hemel!" Deze meisjes hebben in hun kindertijd nooit geen geluk gekend. Wij proberen hen te helpen bij het verwerken van hun traumatische verleden. Op school en op de wekelijkse bijeenkomsten met andere jongeren uit de kerk, maken de meisjes nu veel vrienden. Zarina volgt nu ook de Bijbelstudies. Beide meisjes zijn nu zo veranderd, dat je ze nauwelijks nog zou herkennen als de meisjes die hier maanden geleden binnen kwamen. 

Help Zarina en Julia mee hun verleden te verwerkenDoneerMission Possible Oefa opvang kinderenHet werk van Mission Possible in Oefa is momenteel onderwerp van een inspectie van de procureur; dat houdt in dat wordt gecontroleerd of de activiteiten die door ons worden uitgevoerd wettelijk zijn. Dit is niet de eerste controle; we hebben er met Gods hulp al meerdere overleefd. Onze registratie en andere documenten zijn in orde. Maar men kan maar niet begrijpen - waarom doet Mission Possible dit werk? Ze zijn op zoek naar verborgen motieven en hoe is het mogelijk dat Mission Possible met zo weinig middelen zoveel werk kan verzetten.

Mission Possible heeft contact gezocht met de Jeugdzorg voor hulp om een jongen uit een probleemgezin op een school te plaatsen. Maar de verantwoordelijke persoon reageerde met: "Laat je niet in met hen, dat zijn zulke lastige figuren; waarom zou je problemen op de hals halen?". Dat zegt degene die vanuit zijn functie verantwoordelijk is voor deze kinderen. Zelf geen verantwoordelijkheid nemen en ons proberen om te praten om de kinderen aan hun lot over te laten. Wie heeft deze kinderen nodig? Niemand - niet de ouders, niet de school, niet de Kinderbescherming. Maar Mission Possible kijkt naar deze kinderen om en dat wekt alom verbazing op.

Drie van onze medewerkers in Oefa, onze psychologe, juriste en pedagoge, zijn cum laude geslaagd. Toen dat tijdens de inspectie werd opgemerkt werd hen gevraagd: "Wat doen jullie in vredesnaam hier met zulke diploma's? Jullie zouden bij een prestigieuze instelling kunnen werken en een goed salaries kunnen verdienen!". Het antwoord luidde: "Wij houden van dit werk en het geeft ons heel veel voldoening. Het maakt ons gelukkig kinderen te zien veranderen. Daar kan geen geld tegen op". Voor de inspecteurs is dat moeilijk te begrijpen. Hun motivatie is een heel andere. Bidt dat ook deze inspectie goed zal verlopen en dat het werk onder de kinderen van Oefa voortgang mag vinden.

Ondersteun onze opvang in Oefa DoneerMoskee in OefaBasjkirostan is een republiek op zo'n 1.500 km ten zuid-oosten van Moskou en heeft als hoofdstad Oefa. Het inwoneraantal ligt rond de 4 miljoen. De Basjkirs en de Tartaren vormen meer dan de helft van de bevolking en zij hebben een moslimachtergrond. Het zijn overwegend nominale moslims maar de regering van Basjkirostan is begonnen met het ondersteunen en versterken van de Islam. In de laatste vijf jaar zijn er 1.500 moskeeën gebouwd en zijn er moslim scholn opgezet. Het werk van Mission Possible in Oefa is er daardoor niet eenvoudiger opgeworden. Veel van onze vrijwilligers en medewerkers zijn de enige christenen in hun familie en hebben daardoor regelmatig conflicten met hun gezinsleden en buren. De meeste kinderen en jeugd die worden geholpen in Oefa zijn Basjkieren en Tartaren. Ondanks dergelijke problemen zijn zij vaak erg geïnteresseerd in wat de Bijbel zegt en zijn ze nieuwsgierig naar Bijbelse antwoordenKinderen Oefa op hun vragen. Een van de vrijwilligsters is Carina en zij komt uit een moslimgezin. Carina werd jaren geleden op straat gevonden door de straatpatrouille. Ze was verslaafd aan drugs en kwam aan de kost door criminele activiteiten. Een paar jaar lang werd zij ondersteund door de straatpatrouille, het dagcentrum en ze werd geholpen aan onderdak. Doordat zij in aanraking kwam met het Evangelie kon ze afkicken van haar drugsverslaving. Nu helpt ze actief mee op het dagcentrum van Mission Possible en met de zomerkampen. Raushina,een Basjkier meisje, kwam met haar nicht naar een excursie; een boottochtje over de river, georganiseerd door Mission Possible voor de straatjeugd.

Het duurde meer dan een jaar voordat wij een verandering Kinderen dagcentrum Oefazagen in het leven van dit moeilijke meisje. Zij had veel problemen en maakte constant ruzie met andere kinderen. Tijdens een van de zomerkampen kreeg zij een Bijbel en dat was een echte doorbraak in haar leven. Zelfs 's nachts las zij de Bijbel onder de deken met een zaklantaarn. En haar leven begon te veranderen. Zij doet nu mee aan de activiteiten en assisteert de kampleiding zelfs in allerlei klusjes. Voor veel kinderen en jeugd van de straat zijn zomerkampen een levensveranderende ervaring.

Lees meer over het werk van Mission Possible in Oefa.LisaEen jaar geleden, in een donkere nauwe steeg, kwamen wij een gezin tegen: Een moeder met vier slecht geklede, smerige en ondervoedde kinderen. Hte jongste meisje kwijlde, bleef maar met haar hoofd tegen de muur slaan en schreeuwde als een dier. De oudere kinderen deden niets en keken alleen maar naar hun kleine zusje. Toen wij dichterbij kwamen werden ze bang en gingen er vandoor. De volgende keer dat wij ze tegenkwamen konden we contact leggen. En tot onze grote blijdschap bracht de moeder haar vier kinderen naar ons dagcentrum. Het gezin bestaat uit moeder Munira, de 14 jaar oude Irina, de tweeling Grisha en Sergey van 13, zij lijden beide aan hersenverlamming, en de 10 jaar oude Lisa. Van alle kinderen die wij al die jaren hebben ontmoet tijdens ons werk waren deze kinderen het lastigst. Allemaal zaten ze onder de blauwe plekken en hadden schaafplekken van vechtpartijen. Vooral Lisa was moeilijk te hanteren. Ze sloeg en beet de andere kinderen, at boetseerklei, likte aan de muren en deed andere vreemde dingen. Ze zei geen woord en liet geen enkele aanraking toe. Maar een enorme verandering heeft plaatsgevonden in het gedrag van Oefa-gezinLisa en haar broertjes en zus. Na maanden met heb hebben gewerkt, door het geven van aandacht en liefde zijn ze gekalmeerd, meer open, zijn ze gaan praten, spelen ze normaal met andere kinderen en hebben ze leren lezen. Het vakantiekamp wat we hadden georganiseerd rond de jaarwisseling was voor hen een doorbraak in vele opzichten. Munira was ook op het kamp aanwezig. Zij hielp mee in de keuken en met veel interesse luisterde ze naar de Bijbellessen. Zij kwam als een ander mens terug. De woonomstandigheden van het gezin waren erbarmelijk. Het was niet vreemd dat de kinderen meer op straat rondzwierven dan thuis waren en dat zij altijd zolang mogelijk bleven rondhangen op ons dagcentrum. Na het Nieuwjaarskamp hebben wij hun huis gerenoveerd. Het ziet er nu heel ander uit en het is geschikt om in te wonen. Hoewel er nog veel moet gebeuren zijn wij erg dankbaar dat wij dit gezin een nieuwe start hebben mogen geven.

Ondersteun onze opvang in Oefa Doneer