Een toekomst voor Roma

De eerste moeders in de Bulgaarse dorpen ontvangen een Baby Box!

Gergina, tweeëntwintig jaar oud en moeder van vier kinderen.


Kronkelende rotsachtige wegen, hoog in de prachtige bergen van Bulgarije, leiden ons naar het dorp Slatina. Onderweg blokkeert de sneeuw onze weg waardoor we onze auto moeten verlaten en met de dozen 10 minuten moeten lopen naar het dorp. De kinderen, die ons inmiddels hebben zien aankomen, rennen op blote voeten en met lachende gezichten naar ons toe om ons te ontmoeten. Het is januari en de temperatuur is - 10 graden Celsius.  De kinderen blijven heen en weer rennen om warm te blijven.


Het dorp ligt er verlaten bij, maar er staan verschillende moeders met baby’s ons op te wachten bij de deuren. Het is moeilijk te geloven dat hier gezinnen in deze huisjes leven. De ramen laten in plaats van glas plastic of dekens zien. Er is geen riolering. De huizen hebben alleen buiten stromend water. Bestaat dit dorp echt nog in het Europa van vandaag?


De tweeëntwintig jarige Gergina ontving ook een Baby box. Ze is geboren in Slatina. Als we haar en haar drie kinderen een bezoek brengen verwacht zij haar vierde kind.  Ze leeft met haar man en grootmoeder in een klein, van multiplex gebouwd, huis met een tweepersoonsbed, enkele versleten tapijten en een houtkachel met daarop een pan met water. De kinderen dragen alleen een shirt en broek. Ze hebben vandaag niet gegeten!
De dagelijkse maaltijd is er alleen wanneer hun werkloze vader in staat is geweest iets te verdienen.Een moeder in deze omstandigheden kan er alleen maar op hopen dat ze met haar kinderen wordt geholpen de winter door te komen... Gergina vraagt ons te bidden voor de kleine Pavel die koorts heeft en hoest.


Voor de mensen hier is gebed het kanaal voor het ontvangen van hulp. Zij verdienen weinig geld wat niet genoeg is om ook nog medicijnen te kopen.


Hun geloof in God zorgt ervoor dat ze dit moeilijke leven doorstaan. De kerk is voor hen een plaats van steun, liefde, bemoediging en gebed voor de zieken. Dit is de reden waarom de kinderen, zelfs op blote voeten, naar de kerk gaan.

Mission Possible Bulgarije BabyBox


 Help de Roma moeders met een BabyBox DoneerVijftien jaar van bediening in het dorp Rozino in Bulgarije. De gaarkeuken, het onderwijs en het voorbeeld van de kerk veranderde de gemeenschap.

 


Mission Possible Bulgarije RozinoVijftien jaar geleden bezochten we een kleine groep van nieuwe christenen in het dorp Rozino.

Toen we begonnen waren er acht volwassenen met vijftien kinderen. We begonnen samen te werken zodat we hulp konden bieden aan hun buren. Ze waren allemaal erg arm, ondervoed en ze droegen armoedige kleding. We begonnen een gaarkeuken voor de kinderen en we met alfabetisering, omdat de kinderen geen school hadden bijgewoond en eigenlijk alleen de lokale gypsy taal beheersde.

 

 

Voor de volwassenen organiseerden we bijbel lessen, waar met grote belangstelling naar werd geluisterd.

 

Met behulp van zelfgemaakte bakstenen, bouwden de gelovigen een kerkje. Mission Possible zorgde er voor dat er dakpannen waren. Steeds meer dorpelingen begonnen naar de diensten te komen in het nieuwe gebouw en zo groeide de congregatie.  Ouders begonnen steeds beter voor het eten en kleding van hun kinderen te zorgen.

 

Mission Possible Bulgarije

Eén van de oudere meisjes leerde te lezen door het onderwijs dat we aanboden en moedigde anderen aan om ook te gaan leren. Ouders begonnen hun kinderen naar school te sturen. Pastor Dancho stelde voor dat de leden van de kerk een gift zouden verzamelen voor iedereen die zou afstuderen van school. De gift van 100 Levas (dit is ongeveer 50 euro) en een pak of een jurk was een enorm kado voor de afgestudeerden.

 

Drie jaar geleden zijn de eerste drie vrouwelijke studenten, aangemoedigd door de kerk, afgestudeerd aan de openbare school. Het was een zeldzame prestatie voor meisjes in deze gemeenschap. Daarna zijn er meerdere studenten afgestudeerd.

 

De kerk heeft nu meer dan 200 leden, waaronder 80 volwassenen en meer dan 120 kinderen. De kinderen van de eerste gaarkeuken zijn nu volwassen en hebben nu zelfs een eigen familie. Zij representeren een nieuwe christelijke generatie. Het werk werpt zijn vruchten af en dat vlak voor onze ogen.

 

Mission possible Bulgarije Ani Ani heeft lezen geleerd door de cursus in de gaarkeuken.‘’Ik ging naar school voor drie jaar, maar ik heb daar niet geleerd om te lezen, net zoals vele anderen.De leraren gaven ons geen aandacht en voor onze ouders was onderwijs gewoon niet belangrijk.Toen Mission Possible begon met les geven in de kerk, raakte ik enthousiast om te leren en uiteindelijk ging ik naar alle lessen. Zo heb ik geleerd om te lezen’’, zegt Ani.  De ogen van de jonge vrouw stralen van blijdschap en dankbaarheid. Ze houdt de hand van haar man vast en zegt: ‘’Ik heb mijn man in de kerk gevonden. Ik weet niet wat er met me gebeurt zou zijn zonder de kerk. Hier komen al mijn dromen uit!”

Foto: Ani in 2004 met haar lerares Natascha tijdens ontvangst van haar diploma. 

  

De pastoor moedigde Roumen aan om naar school te gaan. De gaarkeuken was een vast onderdeel van Roumen zijn jeugd. In zijn tienerjaren heeft de pastoor Dancho en zijn vaderachtige zorg een groot invloed op hem gehad. De pastoor, gesteund door de kerk, stond er op dat alle kinderen naar school moesten gaan. Dit zorgde ervoor dat Roumen zijn basisschool afmaakte als een van de eerste kinderen in zijn dorp.
Foto: Roumen links in 2004
Mission possible Bulgarije Roumen

 

Mission Possible BulgarijeRoumen kreeg een baan bij de gemeente als werkbegeleider voor de werklozen. Zijn salaris is 50 procent van het minimum inkomen in Bulgarije. Wat neerkomt op 200 levas (dit is ongeveer 100 euro) per maand. Door te vertrouwen op God en verstandig en sober leven, bouwt het jonge gezin hun bescheiden woning in het midden van alle armoede. Het huis is schoon en de sfeer is gelukkig en vol hoop, het ziet eruit als een wonder.

  ‘’We zouden het niet hebben gered zonder de kerk. Door de hulp die we daar krijgen kunnen we weer vooruit gaan, aldus Ani en Roumen.’’


Voor €12,00 kan een Roma kind een maand lang de gaarkeuken bezoeken.
Voor €2,00 extra volgt het kind een alfabetiseringscursus

Doneer nuMission Possible BulgarijeHet winterseizoen staat weer voor de deur in Bulgarije. Voor de Roma betekent dat de start van een zware periode.  Winters in Bulgarije zijn koud en er valt veel sneeuw. De Roma zijn aangewezen op houtkachels maar de eenvoudige woningen bieden niet veel bescherming. Een bijkomend probleem is dat de Roma in de winter nauwelijks inkomen hebben omdat de meeste van hen zijn aangewezen op seizoenswerk. De winter voor hen betekent overleven.Juist in deze periode  wordt er extra ondersteuning geboden door Mission Possible. In verschillende dorpjes worden gaarkeukens opgezet. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de Roma-gemeenschap. Mission Possible levert de producten en de maaltijden worden bereidt door de moeders uit het dorp. De maaltijden zijn voor de kinderen. De ondersteuning beperkt zich niet tot alleen een maaltijd. De kinderen krijgen les op de zondagsschool en in een paar dorpjes zijn alfabetiseringscursussen gestart. In de dorpen waar de gaarkeuken al langer actief is heeft dit geleidt tot een mentaliteitsverandering bij de Roma.

 

 


Voor €12,00 kan een Roma kind een maand lang de gaarkeuken bezoeken.
Voor €2,00 extra volgt het kind een alfabetiseringscursus

Doneer nu

Mission Possible Bulgarije Mission Possible Bulgarije

 


 

Lora Zomerkamp

Mission Possible Bulgarije ZomerkampIn Bulgarije ondersteunt Mission Possible een zomerkamp wat jaarlijks wordt georganiseerd door de stichting Lora. Deze stichting is opgezet door Jack en Elsebe Louw uit Zuid Afrika. Zij wonen en werken al jaren in Bulgarije en richten zich vooral op Roma-kinderen die in staatstehuizen worden opgevangen. Vanwege financiele problemen worden kinderen vaak alleen maar op doordeweekse dagen opgevangen en worden ze in het weekend aan hun lot over gelaten. Elk jaar worden 50 kinderen voor het zomerkamp uitgenodigd. Deze kinderen worden door hun ouders verwaarloosd of zijn wees. Samen met een aantal begeleiders van het tehuis en met een internationaal team van vrijwilligers is een uitgebreidt programma samensteld. Voor de kinderen is dit de tijd van hun leven. Ze verblijven in een mooie accomodatie, krijgen 3 keer per dag te eten, slapen op normale bedden en hebben een slaapkamer met eigen badkamer. Voor deze kinderen een ongekende luxe. Sommige van de kinderen wisten niet hoe ze de douche moesten gebruiken! Elke dag was er een Bijbelprogramma “Jij bent bijzonder” van Max Lucado.  Voor de tienermeiden was er een special programma over vrouwen in de Bijbel.  Vooral deze tienermeiden zijn kwetsbaar.  Hun grootste angst is dat ze worden ‘opgepikt’ door mannen. Drie weken voor aanvang van het kamp overkwam het een nichtje van een van de meisjes.  Sommige meiden verdwijnen voorgoed. Met elke dag, sport spel en toneel vloog de tijd om. Het afscheid nemen was erg emotioneel voor zowel de kinderen als het team. We zijn God dankbaar voor het kamp. Voor de kinderen is het een mooie herinnering die ze de rest van hun leven bij zal blijven. Ook tijdens hun verblijf in het weeshuis zal het team van Lora regelmatig activiteiten organiseren voor deze kinderen.

Mission Possible Bulgarije Zomerkamp  Mission Possible Bulgarije Zomerkamp 
 Mission Possible Bulgarije Zomerkamp  Mission Possible Bulgarije Zomerkamp
 Mission Possible Bulgarije Zomerkamp  Mission Possible Bulgarije Zomerkamp
   
   


Zomerkamp in Dobre Mirka

Zeventig jongeren met verschillende achtergronden. Er zijn Bulgaarse kinderen, Roma kinderen van Bulgaarse en Turkse komaf en er is jeugd uit Engeland. Ruim een week verblijven deze jongeren op het activiteitencentrum van Mission Possible in Dobre Mirka. Op het centrum hebben ze de tijd van hun leven. Mbv een uitgebreidt programma worden verschillen overwonnen en onstaan nieuwe vriendschappen.

Mission Possible Bulgarije zomerkampEen van de deelneemsters is Bogomila (haar naam betekent Gods liefde). Zij is 13 jaar en komt uit het dorpje Pevcite, één van de arme Roma-dorpen waar Mission Possible actief is met een gaarkeuken en zondagschool. Dertien jaar is de leeftijd waarop veel Roma-meisjes gaan trouwen en soms zelfs al moeder zijn. Als Bogomila’s moeder geen christen was geworden was haar waarschijnlijk hetzelfde lot beschoren. Nu heeft ze de kans om door te leren en een opleiding te gaan volgen.


Mission Possible Bulgarije Zomerkamp

Bozidor komt uit Rozino, een ander Roma-dorp waar Mission Possible actief is. Vijftien  jaar geleden kwamen zijn ouders daar tot geloof en Bozidor groeide op in een christelijk gezin. Hij zit nu in de 8ste klas en zijn droom is om computer specialist te worden. Elke zomer helpt hij zijn ouders met het zoeken naar paddestoelen en bessen in de bergen. Tijdens de wintermaanden doet hij vrijwilligerswerk in de gaarkeuken in Rozina. Het is ons plan om Bozidor voor te bereiden om leraar te worden in ons alfabetiseringsprogramma voor Roma kinderen.


Sinds de opening van het activiteitencentrum in Dobre Mirka worden zomerkampen georganiseerd.Voor veel Roma-kinderen is het de ervaring van hun leven. Veel van hen zijn nooit buiten hun eigen dorp geweest. Hier leren ze niet alleen andere kinderen kennen maar ontdekken ze ook hun eigen mogelijkheden en doen ze ervaringen op die erg belangrijk zijn voor hun persoonlijke ontwikkeling. 

Mission Possible Bulgarije Zomerkamp
Mission Possible Bulgarije Zomerkamp
Mission Possible Bulgarije Zomerkamp Mission Possible Bulgarije Zomerkamp
Mission Possible Bulgarije Zomerkamp Mission Possible Bulgarije Zomerkamp
Nieuwe mogelijkheden voor de twaalf-jarige Bogomila 

Mission Possible BulgarijeBogomila is twaalf jaar oud en een van de tientallen kinderen in de kerk van het Roma-dorpje Pevcite. Mission Possible steunt al jaren daar een gaarkeuken en heeft er ook een zondagsschool opgezet. Bogomila neemt al zes jaar deel aan het programma. Wij kennen haar familie goed en bezoeken hen elke keer wanneer we in Pevcite zijn. Je kunt al positieve veranderingen zien in Bogomila's leven. Ze heeft goede manieren, is bescheiden en vriendelijk voor iedereen. Zij is ook een erg goede leerling. Op alle manieren is zij een voorbeeld voor de andere kinderen in het dorp. Op korte termijn zal Bogomila beginnen als leidster van de zondagsschool! U zult misschien denken hoe een kind van twaalf al een leidster van de zondagschool kan zijn. In onze cultuur wordt ze gezien als een kind maar in de Roma-gemeenschap is het normaal dat meisjes van dertien trouwen! In elk dorp waar wij werken is ons doel om dmv Christelijk onderwijs de leeftijd waarop de Roma meiden huwen te verhogen en de meiden aan te sporen om te gaan studeren en een vaktraining te gaan volgen.

Bogomila en vijftien andere kinderen uit Roma-dorpen hebben wij uitgenodigd voor een zomerkamp op ons centrum in Dobremirka. Dat was een een ongelooflijke kans voor Bogomila. Nog nooit was ze buiten haar dorp geweest. Uitgelaten nam ze het aanbod aan om nieuwe plekken te zien en het leven mee te maken buiten het enige dorp wat ze tot dan toe kende. Vijfendertig kinderen van Bulgaarse, Turkse en Roma-families bezochten het zomerkamp. Hun verschillende achtergronden en tradities stonden onderlinge contcten niet in de weg. Echte vriendschappen zijn gemaakt!

Bogomila's verhaal is een getuigenis dat zelfs een Roma-meisje, geborenin een van de armste dorpen van Bulgarije, kilometers verwijdert van de beschaving, hoop kan hebben op een toekomst en een leven met een doel wanneer wij God vragen wat Hij wil dat wij doen voor deze mensen. De missie is mogelijk!
Mission Possible Bulgarije Mission Possible Bulgarije
 De kinderen van de zondagsschool in Pevcite Bogomila met broer en zus en Roumen van Mission Possible Bulgarije

 Help mee de Roma hun toekomst op te bouwen Doneer


Over de invloed van een gaarkeuken in een Roma-dorp.

Mission Possible BulgarijeSlatina is een arm Roma-dorp in de bergen. Een paar jaar geleden hadden enkele tot geloof gekomen Roma de wens om een kerkje te bouwen maar ze hadden niet voldoende middelen. Wij boden aan om de kosten van het dak te financieren en de Roma zelf zorgden voor de stenen die ze zelf bakten. Nu worden er vanuit dit gebouwtje een gaarkeuken, een alfabetiseringsprogramma en een zondagschool voor de kinderen georganiseerd. Het gebouwtje was het begin van een grote verandering. Kinderen die leven onder erbarmelijke omstandigheden kregen voedsel, warmte en zorg. Hun moeders begonnen ook het programma te bezoeken en soms kwamen enkele vaders mee. Ouders die tot geloof kwamen begonnen beter te zorgen voor hun kinderen door hen regelmatig te wassen, naar school te sturen en zelf te gaan werken.
Mission Possible Bulgarije
We bezochten een huisje waar de dertienjarige Zlatka woont. Een jaar geleden begon het hele gezin kerkdiensten te bezoeken. Hun kleine onderkomen aan de modderige dorpsweg ziet er van buiten niet anders uit dan de andere huisjes in het dorp maar van binnen is het warm en schoon. "Kijk hoe goed we het hier hebben!" zegt Zlatka. Ze ziet een grote verandering in haar familie. Op de boekenplank staat maar een boek: een Kinderbijbel waaruit Zlatka haar zusje en broertje regelmatig voorleest.

Mission Possible BulgarijeIn het huisje naast hen, met maar een kamer, wonen Hristo en Andriana met twee kinderen en de moeder van Hristo. Niemand van de volwassenen kan lezen. Ze leven met z'n allen van de kinderbijslag, het enige inkomen. Maar ze zijn dankbaar dat ze een dak boven hun hoofd hebben. Deze buren zagen de veranderingen in Zlatka's familie. En ook Hristo begon dagelijks zijn twee jaar oude zoon naar de gaarkeuken te brengen en de kerkdiensten te bezoeken. Hij en Andriana vroegen ons te bidden voor hun pasgeboren baby.

De mogelijkheden om de Roma te ondersteunen zijn onbeperkt. We zouden meer willen doen en u kunt ons daarbij helpen.
Met uw gift ondersteunen we gaarkeukens en alfabetiserings-programma's. Uw gift verandert levens.
Doneer nu


Teamwerk tussen kerken en Mission Possible geeft hoop aan Roma-mensen.

Samokov is een bergstadje en één van de meest populaire ski-oorden van Bulgarije. Ondanks dat is de werkloosheid erg hoog. Een derde van de ong. 30.000 inwoners heeft een Roma achtergrond en de meeste van hen zitten zonder werk. De mannen trekken door het land in de hoop dat ze worden ingehuurd voor een klus. De vrouwen hebben geen enkele hoop op werk. Onder druk van de ouders trouwen dochters op jonge leeftijd; dat scheelt weer een mond om te voeden. Het spreekt voor zich dat deze meiden zelf op jonge leeftijd moeder worden en zo herhaalt zich de situatie keer op keer.
Mission Possible Roma BulgarijeIn de Roma-wijk van Samokov bevindt zich een grote kerk. Elke zondag wordt de dienst door zo'n 1.000 mensen bezocht. Bijna de helft van de bezoekers zijn energieke tieners met veel liefde voor God. Maar zij hebben weinig opleiding en hebben geen enkele vaktraining gevolgd. Daardoor hebben ze nauwelijks een toekomst. De kapster-training die Mission Possible heeft georganiseerd is voor de meisjes die er aan deelgenomen hebben een droom die uitkomt.
Mission Possible Roma BulgarijeLily is getrouwd en heeft twee kinderen. "Ik heb geprobeerd om werk te vinden maar zonder succes. Mijn kinderen groeien op en daarmee nemen ook de kosten toe. Voor mijn man wordt het steeds moeilijker om werk te vinden. Ik hoop dat ik als kapster mijn gezin kan onderhouden".

Silvia is 19 jaar. "Elke dag dat we les hadden heb ik mijnMission Possible Roma Bulgarije uiterste best gedaan. Ik droomde er zelfs van om het juiste kapsel uit te kiezen voor een klant. Het is fantastisch dat onze lerares, Marina, mij een baan heeft aangeboden in haar kapsalon! Mijn droom is dat ik op een dag zelf een kapsalon zal hebben. Wanneer ik getrouwd ben en kinderen zal hebben dan wil ik mijn kinderen een veel betere jeugd geven dan dat ik zelf heb gehad. En ik wil dat mijn kinderen trots op mij zullen zijn".

Een uur training kost 3.50 €   Mission Possible Roma BulgarijeMission Possible Roma BulgarijeKortgeleden ontving Mission Possible van de organisatie KOEH (Kom Over En Help) een grote hoeveelheid humanitaire hulp. Er is inmiddels met de distributie begonnen. De hulp wordt uitgedeeld via Roma kerken en ondanks de momenteel hoge temperaturen, rond 35° C, herinneren de mensen zich de koude wintermaanden en zijn ze blij en dankbaar voor de kleding en schoeisel. De eersten die de hulp ontvingen waren inwoners van het dorp Rozino. Het is moeilijk te omschrijven het enthausiasme van deze kinderen op blote voeten die om ons heen renden tijdens het lossen. Uit een van de zakken viel kinderkleding en we gaven dit aan de kinderen. Direkt werd de kleding aangetrokken. De kinderen van RozinMission Possible Roma Bulgarijeo zijn voormalig moslim, heel erg arm en komen uit grote gezinnen. Mission Possible ondersteunt de lokale kerk met het opzetten van een alfabetiseringscursus en een gaarkeuken. De verandering in de levens van deze mensen is indrukwekkend. De liefde van Jezus verandert deze vaak boze en criminele mensen in aardige, schone en werkzame mensen.
Belopoptsi is een ander dorp waar de hulp werd gedistribueerd. Een van de ontvangers was de Roma-pastoor Stephen. Hij liet ons met een grote dankbare glimlach zijn nieuwe kleding zien die hij zal gaan dragen tijdens de diensten in de eenvoudige kerk die hij heeft gebouwd op zijn erf.

Help mee de Roma hun toekomst op te bouwen Doneer"De gaarkeuken is van levensbelang voor onze familie"

Mission Possible Roma BulgarijeEr is weer een winter verstreken -  de tijd van het jaar die de levens bedreigt van de mensen in de bergachtige zigeunerdorpen in Bulgarije. Hulp van de overheid hoeven deze mensen, die leven in extreme armoede, bijna niet te verwachten. Wanneer men zich niet kan veroorloven om eten, kleding en medicijnen te kopen, zijn woorden zoals 'school' en 'toekomst' lege begrippen die niets betekenen. Bijna de helft van de zigeunerkinderen in Bulgarije maken nooit de basisschool af, omdat hun familie het niet kan veroorloven om gewone kleren en schoolspullen te kopen. In de vijf dorpen waar Mission Possible samen met de lokale kerk een gaarkeuken runt, hebben mensen hoop. Ze ontvangen eten, kleding en onderwijs. Hoewel Diana volwassen is, woont ze de kinderlessen bij. Ze wil graag leren lezen zodat ze een baan kan krijgen. Diana kwam voor het eerst naar de kerk toen ze wanhopig was voor hulp. Ze had geen kinderen, zodat haar schoonfamilie haar wilde verbannen. In de zigeunercultuur hebben vrouwenMission Possible Roma Bulgarije zonder kinderen geen toekomst. De kerk heeft voor haar gebeden. "Ik heb vanuit mijn hele hart gehuild en gebeden, en in dezelfde maand raakte ik zwanger. Nu heb ik twee kinderen! Mijn man en ik zijn Christen geworden. God heeft ons geholpen. Mijn man is werkloos, maar onze kinderen ontvangen hier eten. Anders konden wij simpelweg niet overleven."

Dat geldt ook voor Roumen en Zlata, wiens vier dochters elke dag eten bij de gaarkeuken van Mission Possible in het plaatsje Pevtsite. "Zonder God en de kerk zouden we niet meer leven" zeggen ze. Zlata's eerste man verliet haar en hun toenmalige vier jaar oude dochter Mariana, die niet kon lopen en niet kon praten. Op een dag liet Zlata haar dochter thuis en ging naar de kerk. Iedereen in de kerk heeft gebeden voor genezing van Marina. Zlata fluisterende "God, als U bestaat laat Mariana mij dan ontmoeten bij de deur van ons huis en mij mama noemen als ik thuis kom". De gebeden werden verhoord. Toen Zlata weer thuis kwam riep Mariana het uit 'Mama is terug".

Mission Possible Roma BulgarijeToen Roumen en Zlata trouwden en drie dochters kregen, hadden ze het verlangen om hun huis te bouwen naast de kerk. Gedurende drie jaar verzamelden ze stenen van gesloopte en verlaten gebouwen.

De vier goed opgevoede meisjes gaan nu heel graag naar de kerk. Ze kennen alle liederen uit hun hoofd. Het favoriete lied van de familie zegt "Als God mij niet nabij was, waar zal ik dan zijn..."


Help mee de Roma hun toekomst op te bouwen   DoneerEen ongeletterd meisje uit een bergdorp in Bulgarije.

Natascha's verandering van haar leven is een voorbeeld voor iedereen.

Mission Possible Opvang Roma NataschaHoewel veel Roma-kinderen naar school gaan is analfabetisme nog steeds een groot probleem in Bulgaarse dorpen. Kinderen hebben vaak niet geleerd de Bulgaarse taal goed te spreken, laat staan lezen en schrijven. En dat geeft hun direct een grote achterstand in de maatschappij. Natascha was zo'n meisje. Toen zij voor de eerste keer op twaalfjarige leeftijd bij de gaarkeuken kwam was ze gekleed in vuile kleren, begreep het Bulgaars niet wat tegen haar werd gesproken en ze was nog nooit naar school geweest. Haar famile was erg arm. De gaarkeuken was cruciaal voor Natascha; het was daar dat ze leerde lezen met behulp van het ABC-boek dat Mission Possible had gepubliceerd. Natascha was erg leergierig en zij werd getraind om onderwijzeres teMission Possible Opvang Roma Leesklas worden en dat heeft haar leven veranderd! Natascha heeft in haar eigen dorp tientallen kinderen lezen en schrijven geleerd alsmede in het naburige dorp Slatina. Je kunt haar tegen komen in de gaarkeuken van Mission Possible in Rozina waar ze voorleest uit de kinderbijbel. Natascha is nu 20 jaar oud en onderscheidt zich qua uiterlijk,gedrag en spraak. In augustus is zij getrouwd en zij wil samen met haar man dienstbaar zijn in de kerk. De verandering in haar leven is een sterk en bemoedigend voorbeeld voor iedereen.Minka met zusjeDe veertienjarige Minka woont in Pevtsite, een klein Roma dorpje in Bulgarije. Haar ouders zijn overleden en zij woont met haar kleine zusje in het huisje van oma. Minka is de enige in het gezin die kan werken. "Ik ga niet naar school omdat ik elke dag kruiden moet verzamelen. Maar ik ga wel naar de kerk". Minka neemt haar jongere zusje op schoot en helpt haar met eten. Er verschijnt een glimlach op haar serieuze gezicht. Er wordt nu ook voor haar gezorgd. De opening van een gaarkeuken in het dorp heeft er voor gezorgd dat deze kinderen dagelijks een maaltijd krijgen. Op een alfabetiseringscursus leert Minka lezen en schrijven.

Roma zondagschool
Naast gaarkeukens, inmiddels vijf, en alfabetiserings-cursussen worden er vakopleidingen gegeven aan jong-volwassenen. En Mission Possible zorgt dat er akkerland beschikbaar komt voor Roma-gezinnen waar zij hun groenten en aardappelen kunnen verbouwen. Er wordt nauw samengewerkt met de Evangelische Roma kerken. De lessen en de maaltijden worden in hun gebouwen gegeven en vrijwilligers helpen mee. De Roma-kerken verzorgen wekelijks een programma en voor veel kinderen is de kerk een tweede huis geworden. 

Roma dorp Pevtsite Roma gaarkeuken
Milena en DonkaMilena en Donka, twee zussen van 15 en 16 jaar oud. Geboren in het dorpje Rossen ergens in het midden van Bulgarije. Milena en Donka zijn Roma. Hun huisje staat aan de rand van het dorp. Er is geen verharde weg en als het regent verandert de weg in een modderpoel. Het huisje is tochtig, het dak lekt. Er is maar een kamer, de vloer is smerig en bedekt met stukken vloerkleed. De ouders zijn al lange tijd werkloos en zijn vertrokken op zoek naar werk. Milena en Donka hebben acht klassen van de lagere school doorlopen. Maar doorstuderen zit er niet in. Daar ontbreekt het geld voor. "Toen we jonger waren dachten we dat het makkelijk was om werk te vinden. Maar nu begrijpen we dat het erg moeilijk is....onmogelijk zelfs, als je geen diploma hebt. Daarom volgen we de opleiding tot kamermeisje. En hopen we dat we daardoor een beter leven krijgen".

Sinds 2006 heeft Mission Possible een project opgezet wat scholing en opleidingen verzorgd voor Roma meiden en daarmee bijdraagt aan hun integratie in de maatschappij. De eerste klas van 30 meiden werd actief geholpen met het afmaken van de middelbare school. Tien van hen hebben een vakopleiding tot kapster met succes gevolgd en vijf van hen hebben inmiddels werk gevonden. In het dorpje Rossen is op de middelbare school een opleiding gestart voor kamermeisje. Twaalf meiden hebben inmiddels het eerste gedeelte van de cursus gevolgd. Dit jaar volgt het 2e gedeelte en dat zal worden afgesloten met een staatsexamen en een officieel erkend diploma.

"Ik droom van een goede echtgenoot en een fatsoenlijke baan" zegt de spraakzame Milena. "En ik dank iedereen die het mij mogelijk maken om deze opleiding te volgen. Ik hoop dat ik hiermee een baan kan vinden en een beter leven zal hebben dan mijn vader en moeder".

Help Milena en Donka hun droom waar te maken   Doneer