EO-Metterdaad in Jekaterinaburg

Begin februari bezocht Arjan Lock, directeur van EO, het project van Mission Possible in Jekaterinaburg. Het doel van het bezoek was een fondswervende uitzending te maken voor het programma EO-Metterdaad in Geloven op 2. Voor de EO-Visie schreef Arjan een column:

Soep, brood en liefde voor Soesja

Sneeuw stuift door de verlaten straten van Jekaterinaburg. Om mij heen zie ik grauwe 'Sovjetwijken' met hoge flats, soms afgewisseld door houten gebouwen uit de vooroorlogse periode. Grote ijspegels hangen aan de dakgoten: het is hier dik 20 graden onder nul. Ik ben met Mission Possible op 'straatpatrouille' en deel soep uit aan de allerarmsten.

Ze hebben onderdak gevonden in oude, vieze kamertjses. Soms treffen we een groot gezin dat in een keukentje leeft; een andere familie woont met negen mensen op krap 10m2. Bijna niet voor te stellen.

We ontmoeten de 21-jarige Soesja. Haar leven is een aaneenrijging van dieptepunten. Zij verloor haar ouders al op jonge leeftijd (door drankmisbruik) en belandde in een weeshuis. Zij werd misbruikt, kwam op straat, begon lijm te snuiven, kreeg anderhalf jaar geleden een kindje en enkele maanden geleden een tweeling. Een vader? Nergens te bekennen. Uit voorzorg heeft de staat haar kinderen twee weken geleden bij haar weggehaald. Als je bij haar thuis komt, snap je direct waarom: een ranzig kamertje, waarin vreemde, agressieve mannen rondlopen, proppen waarmee lijm wordt gesnoven rondslingeren en waar dankzij de hitte van de stadsverwarming de kakkerlakkenpopulatie welig tiert.

Het team van Mission Possible ziet naar Soesja om. Medewerker Natasja zoekt haar al acht jaar op. Eerst op straat, nu tussen de junks. Eén ding weet Natasja zeker: op Gods tijd zal Soesja met haar meegaan om een nieuw leven te beginnen. Zij geeft de jonge, blonde vrouw een onvoorwaardelijke omhelzing en een dikke zoen (op haar vuurode wang - ze is gisteren geslagen). Soesja krijgt wat soep en brood, dat ze deelt met haar huisgenoten. Als we afscheid nemen, tollen de vragen door mijn hoofd. Vooral deze: hoe zal het in vredesnaam verdergaan met Soesja? Dit schepsel van God, door Hem geliefd, is al zó gebutst door het leven. Natasja droomt van een huis waar moeders met kinderen de kans krijgen bij te komen, en een nieuwe start kunnen maken. In maart voert EO-Metterdaad actie om die droom te realiseren. Voor jonge vrouwen zoals Soesja.

Mission Possible EO-Metterdaad Mission Possible EO-Metterdaad
   
Mission Possible EO-Metterdaad Mission Possible EO-Metterdaad
   
Mission Possible EO-Metterdaad Mission Possible EO-Metterdaad