EO-Metterdaad

EO-Metterdaad maakt tv-documentaire over opvangcentrum Asbest

Ruim een week lang heeft een tv-team van EO-Metterdaad een bezoek gebracht aan het opvangcentrum in Asbest. Het doel was het maken van een tv-documentaire over het werk van Mission Possible onder alleenstaande moeders en probleemgezinnen.

Er zijn 4 reportages gemaakt die op 8, 15, 22 en 29 december zullen worden uitgezonden in het programma Nederland Helpt op Ned 2 om 17:05 uur.

Elke uitzending vertelt zijn eigen verhaal. Zoals het verhaal van Katya, een jonge vrouw die door haar man werd mishandeld.

Katya-met-kinderenKatya trouwt jong met haar jeugdliefde en ze krijgen 2 kinderen. Alles lijkt goed te gaan maar al gauw gaat het mis. Haar vriend raakt aan de drugs en om dat te bekostigen gaat hij zelf ook dealen. Katya ziet haar man voor haar ogen veranderen van een lieve zorgzame man tot een tiran. Ze wordt mishandeld, ze mag geen stap zonder hem doen en haar leven veranderd in een hel. Ook de kinderen worden geslagen. Ze denkt aan moord en aan zelfmoord; een andere uitweg ziet ze niet. Ze durft niet weg te gaan want hij dreigt haar familie wat aan te doen. Op het moment dat ze er een eind aan wil maken hoort ze via via van een opvangcentrum voor vrouwen met kinderen. Onder het mom van een ziekenhuisbezoek, haar zoontje heeft tijdens huiselijk geweld een been gebroken, gaat ze het huis uit. En stapt ze met voor haar twee onbekende mannen in een auto op weg naar het opvangcentrum. En daar begint ze een nieuw leven. Haar vriend is inmiddels opgepakt voor drugshandel. Ze hoopt dat hij tot inkeer komt en afkickt. Zodat ze ondanks alles samen een nieuw leven kunnen gaan beginnen.

Bezoek-probleemgezinEen andere uitzending gaat over het bezoek aan probleemgezinnen. De Kinderbescherming komt langs om de ouders aan te geven dat als ze zo door gaan de kinderen zullen worden afgenomen.  Mission Possible gaat mee om direkt hulp aan te bieden waardoor het verliezen van de voogdij voorkomen kan worden. Dat resulteert in emotionele en ingrijpende bezoeken. Er wordt een gezin bezocht waarvan twee kinderen al zijn weggehaald. Moeder is zwanger van de derde en die staat eenzelfde lot beschoren. De kamer waar ze wonen is klein en smerig. Er is nauwelijks inkomen en er is alcohol in het spel. Ze krijgt hulp aangeboden. Deelname aan het rehabilitatie programma van Mission Possible kan voorkomen dat ook het derde kind uit huis wordt geplaatst. Later bezoeken we de twee kinderen in een tehuis. Ondanks alles huilen ze om hun moeder. Schrijnend om te zien.

Kinderen-probleemgezinBezoek-Kinderbescherming

Nadia-VitaliOok een aangrijpende uitzending wordt het verhaal van Nadia en Vitali, moeder en zoon. We komen hen tegen bij het daklozenprogramma van Mission Possible. Een paar keer per week krijgen deze mensen een warme maaltijd en eerste medische hulp. We gaan met Nadia en Vitali mee naar hun 'huis' of eigenlijk meer een soort hol. Een gat uitgegraven in het bos en afgedekt met planken. Hier worden ze tenminste niet weggejaagd. Vitali is op straat zo hard in elkaar geslagen dat hij invalide is geworden. Hun huis is afgebrand. Nadia hoopt over enkele maanden een pensioen te krijgen zodat ze in ieder geval een kamer kunnen gaan uren. Elke dag verdienen ze de kost door oud ijzer te verzamelen en in te leveren.

Hut-Verblijf-Nadia-en-VitaliVerblijf-binnenkant

 

 

Ontsteek een lichtje in Asbest! Laat Sveta en Katya merken dat zij er niet allen voor staan. Kijk naar Nederland Helpt op 8, 15, 22 en 29 december NED 2 om 17:05 uur. Mission Possible Doneer nu