Breng licht in Asbest

Troosteloos, grauw en ijskoud is het leven in Asbest, een stad in de Oeral. De naam alleen belooft al niet veel goeds. Maar wat wil je: de stad ligt dichtbij de grootste open asbestmijn ter wereld. Er is veel werkloosheid en onvermijdelijk veel armoede, alcohol- en drugsmisbruik. Voor vrouwen als Sveta en Katya lijkt het leven alleen maar zwaar en donker.
Mission Possible Opvang Asbest
Sveta woont samen met haar man Sasha in een kleine, donkere kamer; keuken en toilet delen ze met de andere bewoners van hun etage. Sasha is werkloos, en áls hij geld heeft, verdrinkt hij het. De Kinderbescherming heeft hun twee kinderen weggehaald en is een procedure gestart om Sveta en Sasha uit het ouderlijk gezag te ontzetten. Sveta is zwanger. Als er niets verandert , zal ze ook haar derde kind moeten laten gaan.

Mission Possible Opvang Asbest
Katya trouwde met haar jeugdliefde en kreeg twee kinderen. De eerste jaren was ze heel gelukkig. Maar haar leven veranderde in een nachtmerrie toen haar man in de drugshandel terecht kwam en ook drugs ging gebruiken. Hij werd agressief en mishandelde Katya en de kinderen. Ze mocht geen stap meer zonder hem verzetten. Katya zag geen uitweg. Totdat zij in aanraking kwam met Mission Possible.Mission Possible brengt licht in het leven van Sveta, Katya en andere moeders die zijn vastgelopen. Vaak zijn ze slachtoffer van huiselijk geweld of verslaafd aan drugs of alcohol. In het rehabilitatiecentrum van Mission Possible in Asbest krijgen moeders en hun kinderen eindelijk weer hoop.

Het centrum heeft plaats voor vijftien moeders met kind. De vrouwen worden er voorbereid op een zelfstandig bestaan. Ze krijgen psychologische hulp, kunnen een vaktraining volgen en als ze er klaar voor zijn, zoeken we samen met hen naar goede woonruimte. Waar mogelijk ondersteunt Mission Possible probleemgezinnen in Asbest met voedsel en kleding, juridische ondersteuning (bijvoorbeeld voor het verkrijgen van officiële papieren) en begeleiding bij familierelaties.

Ontsteek een lichtje in Asbest! Laat Sveta en Katya merken dat zij er niet allen voor staan. Kijk naar Nederland Helpt op 8, 15, 22 en 29 december NED 2 om 17:05 uur. Mission Possible Doneer nu